Ono ukazuje na emocionalnu glad, nesigurnost, strah, anksioznost, uznemirenost.

Izvor: Blic


Pokušajte da suzbijete sisanje prsta što pre, jer što duže traje ta navika, dete se teže odvikava. Kada mališan prestane da sisa ili pije na flašicu, kao i da sisa cuclu, treba ga sprečiti i da sisa prst, kao i da stavlja šaku u usta. Ponudite mu umesto toga zvečku ili igračke u jarkim bojama koje su od materijala prikladnog za igranje i hvatanje.

- Ruke deteta bi trebalo da budu stalno zauzete igrom.

- Ukoliko ste se uverili da dete sisa prst kada je napeto, uznemireno i uplašeno, trebalo bi da pokušate da otkrijete uzroke ovih stanja, da ih otklonite ili umanjite. Ponekada se radi o prevelikim zahtevima i očekivanjima - da bude uvek poslušno, primerno, uredno, pedantno u kući, da ima dobar uspeh u školi, koji prevazilazi njegove mogućnosti. Ako je to slučaj, smanjite i korigujte svoje zahteve i prilagodite ih mogućnostima deteta.

- Zapamtite, naviku vašeg mališana da sisa prst ne ističite pred drugima i ne ismevajte ga. Kazne, pretnje i posipanje prsta neprijatnim sredstvima ne pomažu i neće sprečiti ovu naviku, već će pojačati unutrašnju napetost i strah. Recite detetu da vam se to ne sviđa, ali bez ljutnje i ružnih reči.