Međutim, zbog veštačkog balansiranja supstanci, „biljno mleko“ nema istu bioraspoloživost hranljivih materija, vitamina i mineralnih komponenti kao životinjsko mleko, kako prenosi Novochag.

Sojino mleko

Hemijski sastav sojinog mleka je jedinstven. Sadrži ogromnu količinu aminokiselina, proteinskih jedinjenja, ulja bogatih lipoidima i trigliceridima. Glukoza, skrob, pektini, saharoza i fruktoza su uključeni u sastav ugljenih hidrata sojinog mleka. Štaviše, njegova energetska vrednost je samo 55 kcal na 100 ml. Sojino mleko sadrži skoro isto toliko proteina kao i kravlje mleko, a veštački je obogaćeno kalcijumom. Međutim, vaše telo možda neće apsorbovati sav kalcijum jer soja sadrži prirodno jedinjenje koje ometa apsorpciju kalcijuma. Visok sadržaj folne kiseline, mikro i makroelemenata, vitamina B, PP i E čini ovo piće posebno korisnim za održavanje organizma trudnice. Aromatizovano „nemlečno” mleko često sadrži dodane šećere, pa ako pazite na unos šećera, birajte sorte bez ukusa i nezaslađene. Sojino mleko je po nutritivnoj vrednosti najbliže kravljem mleku, pa ga neki naučnici smatraju najboljom alternativom kravljem mleku za one trudnice koje ne podnose laktozu i životinjske proteine. Između ostalog, sojino mleko će pomoći u normalizaciji funkcionisanja kardiovaskularnog sistema i gastrointestinalnog trakta.

Bademovo mleko

Bademovo mleko je odlična alternativa kravljem mleku na biljnoj bazi. Sadrži čitav niz sastojaka koji su korisni za telo, bogat mineralima i vitaminima. Sadrži vitamin E, snažan antioksidans koji pomaže u zaštiti tela od oštećenja ćelija slobodnim radikalima. Bademi i pića na bazi badema sadrže folnu kiselinu. Vitamin B9 (folna kiselina) ima direktan uticaj na nervni, cirkulatorni i imuni sistem fetusa. Folna kiselina se preporučuje ženama tokom trudnoće, kako u kombinaciji sa drugim vitaminima, tako i kao samostalni element. Širok spektar vitamina B koje sadrži bademovo mleko pomoći će trudnici da se nosi sa stresom, a vitamin E će pomoći u nezi tela protiv strija. Bademovo mleko ne sadrži laktozu, ali je njegov sadržaj proteina manji od životinjskog mleka. Ako ste alergični na mlečne proizvode ili soju, bademovo mleko obogaćeno kalcijumom i vitaminom D može biti zamena. Morate pažljivo odabrati bademovo mleko. U bademovom mleku treba da bude što je moguće manje šećera i zamena za šećer i uverite se da mleko koje odaberete ne sadrži karagenan, aditiv za hranu koji može izazvati gastrointestinalne upale. Otvoreno bademovo mleko treba čuvati u frižideru ne duže od 7 dana.

Pirinčano mleko

Pirinčano mleko takođe može biti alternativa za one koji su alergični na životinjsko mleko, soju ili orašaste plodove. Sadrži manje proteina, ali više ugljenih hidrata od kravljeg mleka, a neke sorte su obogaćene vitaminima, uključujući A i D. Pirinčano mleko je hipoalergeno – alergije na pirinač, za razliku od kravljeg mleka, soje i badema, su mnogo ređe, pa se pirinčano mleko smatra najbezbednijom alternativom i drugim biljnim i životinjskim mlekom. Zahvaljujući povećanom sadržaju ugljenih hidrata (9 g na 100 ml), pirinčano mleko daje energiju. Pošto ne sadrži laktozu, lakše se vari. Ovo pozitivno utiče na crevnu mikrofloru, što poboljšava imunitet i pomaže u borbi protiv infekcija. Ali pirinčano mleko ima svoje nedostatke. Ima malo vitamina C, kalcijuma, natrijuma i gvožđa. U njemu praktično nema ni proteina. Međutim, neke sorte su obogaćene vitaminima i mikroelementima - pročitajte etiketu na pakovanju. Takođe imajte na umu da pirinač može izazvati zatvor, što je potpuno nepoželjno za trudnice.

Ovseno mleko

Ovseno mleko je takođe dobra alternativa za one koji su alergični na životinjsko mleko, soju i orašaste plodove. U stvari, ovseno mleko ima niz prednosti koje su korisne za ljudsko telo. Ovseno mleko sadrži manje proteina od kravljeg mleka, ali više ugljenih hidrata od bilo koje druge vrste mleka. Bogat je mikro i makroelementima - kalcijum, natrijum, magnezijum, gvožđe, mangan, bakar i drugi. Takođe sadrži vitamine B, vitamin E i H, a mnoge komercijalne sorte su obogaćene vitaminima A i D. Ovseno mleko je posebno korisno za trudnice zbog sadržaja esencijalnih elemenata neophodnih za zdravlje buduće majke: folne kiseline, vitamina B6 i vlakana. Komponente mleka takođe sprečavaju razvoj postpartalne anemije. Ali imajte na umu da iako sama zob ne sadrži gluten, možda je obrađena u istoj opremi kao zrna koja sadrže gluten za proizvodnju ovsenog mleka. Ako ne podnosite gluten, pažljivo pročitajte etiketu gotovog proizvoda kako biste bili sigurni da je ovseno mleko koje kupujete bez glutena a možete ga napraviti i sami.

(Yumama/J.D.)

BONUS VIDEO

Novogodišnji ukras od mandarina TikTok/sibster_made