Biljno mleko je popularna alternativa običnom kravljem mleku i može biti odlična opcija za sve koji imaju netoleranciju na laktozu. Međutim, postavlja se pitanje da li su biljna mleka dobra za bebe i malu decu. Evo šta treba da znate o sojinom mleku.

Sojino mleko se pravi od kuvanog sojinog zrna i sadrže sojin protein, prirodne ili dodate šećere i vlakna. Nutritivni sadržaj može da varira od proizvođača do proizvođača, ali otprilike jedna čaša sojinog mleka od 120 mililitara sadrži oko 40 kalorija, 3 do 4 grama proteina, 2 grama masti i pola grama šećera. Pored toga sadrži i minerale kao što su kalcijum, gvožđe i kalijum.

Da li bebe treba da piju sojino mleko?

Bebe mlađe od godinu dana ne bi trebalo da piju kravlje mleko, sojino mleko ili bilo koje drugo biljno mleko, već da se pridržavaju samo majčinog mleka ili mlečne formule. Voda se deci uvodi tek kada počnu da unose čvrstu hranu.

Kravlje mleko sadrži previše proteina i minerala i beba ga teško vari, a većina biljnih mleka nije adekvatan izvor hranljivih materija koje su bebama u ranoj fazi potrebne.

Od 1. do 5. godine, lekari preporučuju da deca piju uglavnom kravlje mleko i vodu. Međutim, obogaćeno sojino mleko je prihvatljiva alternativa kravljem mleku, pošto je nutritivno ekvivalentno.

Dakle, ako vaše dete pije sojino mleko pre 5. godine i posle 1. rođendana, uverite se da je obogaćeno i nezaslađeno. Deca uzrasta od jedne do dve godine treba da piju dve do tri šolje punomasnog mleka svakog dana. Ako vaše dete ima zdravstvene probleme poput alergije na mlečne proizvode ili je netolerantno na laktozu, ili ako vaša porodica ne jede životinjske proizvode, obogaćeno sojino mleko je odgovarajuća zamena za kravlje mleko.

Dete, mleko
Shutterstock Devojčica pije mleko

Kada bebi mogu da dam sojino mleko?

Ako vaše dete ima alergiju ili netoleranciju na mleko, ili ga odgajate kao vegana, možete mu davati obogaćeno sojino mleko koje vam preporuči pedijatar, ali posle prvog rođendana. Međutim, ako vaše dete nema alergija i netolerancije i vaša porodica jede proizvode životinjskog porekla, onda je bolje da izbegavate biljna mleka dok ne odraste.

Sojino mleko u odnosu na kravlje mleko

Osim određenih obogaćenih sojinih mleka, stručnjaci ističu da kravlje mleko sadrži više hranljivih materija nego biljno mleko. Na primer, jedna šolja punomasnog mleka sadrži 149 kalorija i oko 7 do 8 grama proteina, dok sojino mleko sadrži oko 105 kalorija i 6 grama proteina.

Punomasno mleko takođe sadrži više masti i šećera. Jedna šolja kravljeg mleka sadrži 8 grama masti i 12 grama šećera, dok jedna šolja sojinog mleka sadrži oko 3.5 grama masti i 9 grama šećera.

Što se tiče vitamina i minerala, 1 šolja punomasnog mleka sadrži 276 miligrama kalcijuma i 322 miligrama kalijuma, dok ista količina sojinog mleka sadrži 300 miligrama kalcijuma i 298 miligrama kalijuma.

(Yumama)