Studija Medicinskog fakulteta Univerziteta Kalifornije u San Dijegu, objavljena u sredu u časopisu Science Translational Medicine, istražuje okolnosti iza bakterijske vaginoze (BV), najčešćeg vaginalnog stanja kod žena od 15 do 44 godine, kako prenosi Njujork post.

Istraživači UCSD-a proučavali su epitelne ćelije koje oblažu vaginu. Lanci šećera koji se nazivaju glikani pokrivaju ove ćelije, obezbeđujući zaštitni premaz.

Bakterije se hrane glikanima. U bakterijskoj vaginozi (BV), bakterije oslobađaju enzime zvane sijalidaze koji delimično potiskuju molekule glikana, pokazalo je istraživanje.

Autori su bili u mogućnosti da veštački izazovu neke od simptoma vaginoze u ćelijama koje nisu pogođene tako što su ih tretirale enzimima koji razgrađuju ugljene hidrate proizvedenim u laboratoriji.

Oni su primetili da su nivoi ovih enzima viši u vaginalnoj tečnosti žena sa bakterijskom vaginozom u poređenju sa onima bez ovog stanja.

„Znali smo da se bakterijske vrste umešane u bakterijsku vaginozu mogu hraniti glikanima u izlučenoj sluzi“, rekla je u izjavi korespondentna autorka studije Amanda Luis, profesorka UCSD ​​na Odeljenju za akušerstvo, ginekologiju i reproduktivne nauke.

„Trenutna studija nam je omogućila da direktno pogledamo šta te bakterije tada rade na površini vaginalnog epitela na biohemijskom i mikroskopskom nivou.”

Istraživači kažu da bi dalje istraživanje površine vaginalnih epitelnih ćelija moglo olakšati dijagnozu BV.

„Sada imamo nacrt glikana prisutnih na epitelnim ćelijama u vagini, i pokazali smo da te glikane oblikuju bakterije koje tamo žive“, rekao je Voren G. Luis, docent UCSD.

"Međutim, biće potrebno više rada da bi se u potpunosti razumele funkcije glikana u vaginalnom epitelu i kako bakterijska vaginoza utiče na te funkcije."

U međuvremenu, preporučuju izbegavanje ispiranja ili korišćenje mirisnih proizvoda, koji bi mogli da poremete delikatnu ravnotežu bakterija u vagini.

BV se obično javlja kod žena koje su seksualno aktivne - često se leče antibioticima.

Simptomi uključuju vaginalni sekret i bol.

Luis je primetio da „čak i kada se bakterijska vaginoza identifikuje i leči antibioticima, recidivi se javljaju kod većine osoba u roku od godinu dana.

Izbegavanje lečenja može dovesti do prevremenog porođaja kod trudnica ili polno prenosivih bolesti kao što su klamidija i gonoreja.

(Yumama/J.D)

BONUS VIDEO

Mama troje dece uspela da smrša 20 kg TikTok/ljodielm