Vaginalna gljivična infekcija je vrlo uporan zdravstveni problem, koji pogađa veliki broj žena, a javlja se kao posledica upotrebe antibiotika, nošenja mokrih kupaćih kostima preko leta i korišćenja agresivnih sredstava za intimnu negu.

Najčešći uzročnik infekcije je kandida, tip gljivice koji uzrokuje infekcije kože, noktiju i vagine, upalu u urinarnom traktu, ali i probleme sa probavom i umor.

Pojačan unos belog luka deluje kao prirodni lek protiv gljivica i bakterija, zbog sumpornih glikozida, vitamina i ulja. Beli luk se može stavljati direktno u vaginu, tako što se režanj oljušti i umota u čistu gazu poput tampona, a zatim se stavi u vaginu. Pazite da deo gaze ostane van vagine, da biste mogli lakše da je izvučete. Ako dođe do osećaja intenzivnog peckanja, izvadite beli luk. Terapija se treba sprovoditi sve do prestanka simptoma.

Jogurt i razni probiotici su saveznici dobrih bakterija i samim tim neprijatelji gljivica. Pri pojavi gljivica pijte oko pola litre jogurta na dan. On može umanjiti svrab i crvenilo, ako ga nanesete direktno na zahvaćenu sluzokožu. Ostavite desetak minuta i potom isperite vodom.

Eterično ulje gospine trave, odnosno kantarionovog ulja i čajevca može suzbiti gljivice, ali pritom treba paziti na kvalitet i količinu ulja kako ne bi došlo do alergijske reakcije. Nekoliko kapi specijalizovanih ulja možete nakapati na tampon i staviti u vaginu. Još jednostavnije rešenje su biljne vaginalete koje se kupuju u apotekama.

Soda bikarbona pospešiće alkalno stanje organizma, u kojem se gljivice teže razmnožavaju. Možete pripremiti smesu od dve litre pokuvane vode sa dve kašike sode bikarbone i svakodnevno ispirati vaginu tokom mesec dana, osim za vreme menstruacije.

Čisto prirodnokantarionovo ulje vrlo je uspešno u dugoročnom lečenju gljivica. Stavite malu količinu ulja na tanjirić i malo namočite tanki tampon. Sam tampon ne sme biti natopljen. Menjajte tampon i ponavljajte sve dok simptomi ne nestanu.

Upozorenje: Dve do tri infekcije gljivicama za godinu dana nisu razlog za brigu, ali ako se one javljaju češće, tada prirodni lekovi nisu dovoljna pomoć i potreban je pregled lekara, koji će utvrditi razlog slabog imuniteta.