Ženama se reklamiraju sve vrste ženskih proizvoda - ali da li su zaista bezbedni? Ginekolog dr Stejsi Tanuje govori o onima koje žene treba da izbegavaju ako žele da očuvaju svoje genitalije i intimno zdravlje.

Ne koristite ništa namirisano

„Nikada ne bih koristila  ni dnevne uloške ni obične ili tampone sa mirisom “, izjavila je doktorka. „I da, ovo uključuje eterična ulja.

Eterična uljasu kao i svaki drugi miris – iritanti“, objasnila je dalje, dodajući da mirisni proizvodi mogu iritirati osetljivu kožu vagine.

Tanouie je takođe upozorila da obavezno proveravaju etikete proizvoda.

„Videla sam neke proizvode označene kao “za osetljive” koji još uvek sadrže eterična ulja“, rekla je ona.

Izbegavajte vlažne maramice

„Nikada ne biste pronašli vlažne maramice u mom kupatilu“, rekla je. „Pošto ih ne koristite na licu, jer uklanjaju prirodne zaštitne masnoće koja štite vašu kožu i vaše lice, isto je i sa vulvom.

Tanouie je takođe rekla da konstantnim brisanjem područja usmina ili „spolja u predelu sa maljama", samo uklanjate prirodna ulja koja štite tu kožu i održavaju je zdravom“.

„Nemoj to raditi. Bacite ih", predložila je.

Izbegavate supozitorije sa bornom kiselinom

„Koristimo supozitorije sa bornom kiselinom u vrlo specifičnim situacijama rekurentne i rezistentne bakterijske vaginoze ili gljivičnih infekcija“, objasnila je ona. Naravno posavetujte se sa svojim lekarom i ginekologom o svakoj vrsti lečenja, primene pomoćnih sredstava i sličnih proizvoda.

Ali ljudi koji koriste supozitorije kada im to nije potrebno, potencijalno oslobađaju svoje telo zdravih bakterija.

„Samo korišćenje supozitorija sa bornom kiselinom tu i tamo zato što mislite da je potrebno ne radi ono što mislite da radi“, objasnila je Tanouie.

(Yumama)

BONUS VIDEO

Trik da trudnica nosi stare farmerke TikTok/stuartbrazell