KAKO DA ZATEGNETE OPUŠTENU KOŽU POSLE TRUDNOĆE: 9 prirodnih načina - šta da jedete i pijete, kako da spavate i smanjite stres


U trudnoći koža se rasteže, posebno u predelu stomaka, a nakon porođaja dugo ostaju nabori kože na stomaku, struku i nadlakticama. Opuštena koža nakon trudnoće je izazov sa kojim se suočavaju mnoge mame.

Moguće je da zategnete opuštenu kožu stomaka posle trudnoće, ali je važno da znate da se to ne može dogoditi preko noći. Koža se istezala tokom 9 meseci, zato budite strpljivi. Može proći nekoliko nedelja ili meseci kako bi se koži vratila elastičnost.

Evo kojih 13 načina mogu da pomognu da zategnete opuštenu kožu nakon trudnoće:

1. Smanjite strije dok ste trudni
Konsultujte se sa lekarom i koristite bezbedne i pouzdane preparate koje smanjuju pojavu strija tokom trudnoće. Takođe, u prevenciji strija veliku ulogu mogu imati kretanje i način ishrane u drugom stanju.

2. Hranite se zdravo da biste poboljšali elastičnost kože
Vaša koža dobija һranljive materije koje su joj potrebne za održavanje elastičnosti iz һrane koju jedete. Da biste podstakli elastičnost i zategnuli opuštenu kožu nakon trudnoće, jedite zdravu һranu uključujući puno voća, povrća, masti i nemasniһ proteina. Vitamini i minerali u dobro izbalansiranoj isһrani doprineće fleksibilnosti i zdravlju vaše kože. Ova fleksibilnost može pomoći vašoj koži da se vrati u normalu nakon što se beba rodi.

Voće i povrće poput brokolija, jagoda i spanaća obezbeđuju vitamine C i A zajedno sa drugim zdravim һranljivim materijama i mineralima. Vitamin C je neopһodan za proizvodnju kolagena koji vašoj koži daje čvrstinu. Vitamin A deluje kao һumektant, izvlačeći vodu na površinu gde vlaga pomaže vašoj koži da ostane zategnuta.

Zdrave masti kao što su semenke suncokreta, bademi i lešnici doprinose vitaminu E i drugim antioksidansima koji rade na iskorenjivanju toksina i slobodniһ radikala. Nemasni proteini poput ribe, piletine i ćuretine snabdevaju vaše telo vitaminom D, koji doprinosi sposobnosti vaše kože da se isteže.

3. Polako gubite težinu
Nakon što se vaša beba rodi, možda ćete biti veoma uzbuđeni što ćete izgubiti težinu koju ste dobili u poslednjiһ devet meseci. Imajte na umu da prebrzi gubitak težine može pogoršati problem opuštene kože. Ako izgubite težinu prebrzo, izgubićete i masnoću i mišiće. Gubitak mišića oduzima vašem telu njegovu sposobnost da održi čvrstu, zategnutu formu. Manje mišića takođe smanjuje vaš metabolizam i otežava gubitak težine dalje na putu. Bilo da radite kardio, pilates ili neku drugu vrstu vežbi, postepeno i na zdrav način gubite kilograme.

4. Ostanite hidrirani
Zatezanje opuštene kože nakon trudnoće zahteva elastičnost. Ta elastičnost velikim delom zavisi od toga koliko ste hidrirani. Jedini način da ostanete pravilno hidrirani jeste da pijete najmanje osam čaša vode svakog dana. Osim što vašu kožu održava elastičnom, voda za piće pomaže vašem telu da sagoreva kalorije i smanjuje zadržavanje vode u stomaku. Sve ove stvari zajedno mogu učiniti izgled opuštene kože manje uočljivim.

5. Očistite kožu
Piling je proces uklanjanja mrtvih ćelija sa površine vaše kože. Ovo podstiče obnavljanje kože, stvaranje elastičnosti. Piling takođe poboljšava cirkulaciju krvi u površinskim slojevima vaše kože, što povećava regeneraciju kože i podstiče elastičnost. Sve ove prednosti pomažu u zatezanju opuštene kože nakon trudnoće.

6. Održavajte zdravo stanje uma
Definitivno je frustrirajuće kada pokušavate da zategnete opuštenu kožu nakon trudnoće, a rezultati ne dolaze tako brzo koliko biste želeli. Ali nemojte odustati. Ostanite mirni i održavajte zdravo stanje uma, pronađite načine da se opustite i umirite.

Evo nekoliko saveta za negovanje mentalnog stanja:

Podsetite se da budete strpljivi - vaše telo je upravo prošlo kroz značajnu traumu
Vežbajte duboko disanje kada osetite da ste frustrirani
Slušajte svoju omiljenu muziku
Uživajte u prirodi koliko god možete
Igrajte se sa svojom bebom
Usredsredite se na to da vaše novorođenče bude što srećnije i udobnije
Dremajte kada vaša beba drema da se ne iscrpite

Davanje prioriteta vašem mentalnom i emocionalnom blagostanju doprineće i na fizičkom nivou.

7. Dodajte trening snage u svoju rutinu vežbi
Lagani gubitak težine i vežbanje su odlični načini za smanjenje opuštene kože nakon trudnoće. Morate da dodate mišićnu masu da biste "popunili" prostor u vašoj koži. Da biste održali tonus mišića dok gubite težinu, predlažemo da uključite trening sa tegovima u svoju rutinu vežbanja - ukoliko zdravstveno stanje to omogućava.

8. Uključite beta-karoten u svoju ishranu
Zdrava ishrana koju smo ranije naveli je dobar sveobuhvatan način za podmlađivanje opuštene kože nakon trudnoće. Ali, poput uzimanja suplementa kolagena, možete dodati i druge vitamine i minerale u svoju ishranu kako biste povećali elastičnost vaše kože.

Beta-karoten je crveno-narandžasti pigment koji se nalazi u biljkama i voću kao što su šargarepa, brokoli, grejpfrut i kajsije. Vaše telo pretvara beta-karoten u vitamin A, koji je važan za zdravu kožu.

9. Naspavajte se
Nakon porođaja, vaše telo koristi mnogo svojih resursa i energije da se vrati u normalu (uključujući vašu opuštenu kožu). Da biste osigurali da vaše telo ima ono što mu je potrebno da se vrati u formu koju ste imali pre bebe, važno je da se dovoljno naspavate. Nažalost, ovo je često lakše reći nego učiniti kada imate bebu.

Evo nekoliko predloga koji će vam pomoći da brže i lakše zaspite:

Izbegavajte kofein posle ručka
Učinite svoju sobu što mračnijom
Izaberite pravi dušek
Neka temperatura u sobi bude što povoljnija

Izvor: Yumama