Najmanje petnaest posto svih trudnica pati od trudničke hiperemeze, izrazito jakih mučnina i povraćanja tokom trudnoće koje su izazavane hroničnom upalom bakterije Helicobacter pilori.

Helikobakterija pilori je samo jedan od brojnih patogena koji borave u ljudskom organizmu, ponekad i od samog detinjstva, a čijeg prisustva nismo svesni - njeno stanište je digestivni trakt. Bakterija kada dospe u telo može da miruje godinama i da zaražena osoba nije toga svesna, tek kada ošteti sluzokožu organa za varenje, javljaju se simtpomi poput bola u želucu i mučnina. Ona pogađa oba pola pa se među pacijentima nalaze i trudnice.

Neki ginekolozi, poput austrijskog doktora Petera Frigoa svojim pacijentima savetuju preventivne pregled za žene koje planiraju da imaju dete. Ovaj lekar i istraživač hormona u Opštoj bolnici u Beču smatra da na ovaj način mogu da preduprede nepirjatnosti: "Ovo bi moglo pomoći u sprečavanju komplikacija kasnije u trudnoći."

Helikobakterija se otkriva laboratorijskim testom krvi na antitela heliko bakterije, zatim testom daha kojim se može uočiti ugljenik koji stvara heliko bakterija, zatim testom stolice. Ove tesotve ne bi trebalo raditi na svoju ruku, već prethodno obaviti lekarski pregled, a lekar će proceniti da li I koji test na helikobakteriju treba da se uradi.

Helikobakterija se leči uspešno u vrlo kratkom vremenskom periodu, za sedam dana – primenjuju se antibiotske terapije koje prepisuje lekar, a ono što sami možete da učinite na prevenciji od ove infekcije jeste da perete ruke redovno, takođe voće i povrće, zatim vodite računa o izvorima vode koju pijete, kao i o poreklu hrane.

Kod trudnica sa mučninama i povraćanjem savetuje se uzimanjemanje količine tečnosti, češće, a količinski manje obroke,hrana treba biti bogata ugljenim hidratima, a siromašna mastima i kiselinama. Preporučuju se orašasti plodovi, suva i slana peciva, a glavno jelo bi trebalo da bude bogato proteinima.

BONUS VIDEO

OPERISAO ŽELUDAC U ŽELJI DA SMRŠA PA SE ŽESTOKO POKAJAO Sloba Vasić opisao zdravstveni problem TA OPERACIJA NIJE BILA ZA MENE Kurir televizija


Izvor: Yumama