Zbog hormonskih promena mučnina i povraćanje, su izuzetno česta pojava tokom prva tri meseca trudnoće. Kod većine žena prestaju nakon 12.nedelje, odnosno ulaskom u 3. mesec. Ova neprijatnost nije opasna, ali stanje učestalog povraćanja – Hypermesis gravidarum, može uzrokovati gubitak elektrolita, opštu slabost i dehidriranost. Ako se svaki dan borite sa jutarnjom mučninom probajte na prirodan način da je ublažite ovim namirnicama:

Banane

Konzumiranje jedne banane dnevno moglo bi da spreči mučninu ili barem da je smanji. Kada jedete banane, vaše telo proizvodi sluz duž želuca koja može da ga zaštiti od prevelike kiseline. Ako vam dosadi da jedete ovo voće, napravite smuti od banane, jogurta, oraha i bobičastog voća. Takođe možete napraviti sendvič od banane i putera od kikirikija ili je naseckajte i pojedite sa grčkim jogurtom za doručak.

Krekeri - suv keks

Krekeri mogu pomoći kod jutarnjih mučnina. Oni apsorbiraju deo kiselina koje najčešće izazivaju mučninu. Tost, dvopek ili obični pecivo odličan su izbor za jutro ako osećate mučninu. Slobodno možete da namažete krem sir ili humus, to nisu jaki namazi, a doručak će da bude ukusniji. Takođe možete da probate neke krekere blagog okusa, poput ružmarina i morske soli ili maslinovog ulja. Samo izbegavajte bilo šta začinjeno ili kiselo.

Med, limun, đumbir
Shutterstock Đumbir i limun

Đumbir

Đumbir se kroz istoriju koristio za ublažavanje mučnine, a studije dokazuju da je vrlo delotvoran Možete ga jesti ili piti u bilo kom obliku. Razmislite o držanju kesice bombona od đumbira u torbi, u slučaju da osetite mučninu napolju.

Limuni

Postoje dokazi da mirisanje limuna može pomoći u smanjenju mučnina. Neutralizirajuća kiselina limuna proizvodi bikarbonatne hemikalije u želucu, koje pomažu u ublažavanju želudačnih tegoba. Pokušajte dodati malo limuna u svoju salatu ili ribu ili iscedite pola limuna u vruću vodu zajedno sa đumbirom i medom.

Trudnica, piće
Shutterstock Trudnica pije vodu sa limunom

Lubenica

Održavanje hidratacije može vam pomoći da smanjite osećaj mučnine, ali ponekad čak i obična voda ima gadan ukus kada imate averziju prema određenoj hrani i piću.Visok sadržaj vode i prirodnih šećera u lubenici mogu pomoći kod jutarnje mučnine i dehidracije.

(Yumama)