Trudnoća dolazi sa brojnim simptomima koji su sasvim normalni iako su neprijatni. Međutim, neki koji se pojave na samom početku nikako ne treba ignorisati, jer mogu da ukazuju na ozbiljne komplikacije.Treba da budete svesni potencijalno opasnih simptoma, posebno ako se iznenada jave ili dugo traju, bolje je na vreme otići na pregled i proveriti da li je sve uredu. Ove pojave rane trudnoće nikako nemojte da ignorišete:

Krvarenje ili braonkast iscedak

Mnoge žene imaju blago krvarenje ili mrlje u ranoj trudnoći, bez problema ( krvarenje se može desiti kada se oplođena jajna ćelija implantira u matericu, otprilike šest do 12 dana nakon začeća). Međutim, vaginalne mrlje ili krvarenje, koje izgledaju kao početak blagog ciklusa mogu biti prvi znak pobačaja ili može signalizirati ektopičnu ili molarnu trudnoću.

Krvarenje može da bude trenutno ili kontinuirano, malo i obilno. U svakom slučaju nije normalna pojava i ukazuje na moguće komplikacije.

Stomak, bol, žena
Shutterstock Bol u trudnoći

Bol

Malo grčeviti bol u stomaku u ranoj trudnoći često nije razlog za zabrinutost (implantacija može izazvati lake grčeve u ranoj trudnoći). Međutim, ako imate grčeve zajedno sa drugim simptomima, kao što je krvarenje, ili su grčevi jaki, to može biti signal ozbiljnog problema. Na primer:

  • Ukoliko imate grčevite, uporne bolove u stomaku ili oštar bol, ili osećate više kao pritisak u karlici ili bol u donjem delu leđa koje prati krvarenje, to ukazuje na pobačaj.
  • Bol bilo gde u stomaku ili karlici - bilo da je blag i povremen ili iznenadan i jak - može signalizirati na vanmateričnu trudnoću. Bol se može pogoršati kada ste aktivni, imate pražnjenje creva ili kašalj.
  • Bol u ramenu, posebno kada ležite, može biti simptom rupture vanmaterične trudnoće, što zahteva hitan odlazak u bolnicu.. 
  • Molarna trudnoća može izazvati grčeve u stomaku i pritisak ili bol u karlici, kao i jaku mučninu i povraćanje.

(Yumama)