Žensko lično ime Biljana, staro je i tradicionalno srpsko ime, ali se takođe smatra i makedonskim i bugarskim imenom za devojčice, jer je u ovim zemljama vrlo popularno od davnina.

Smatra se da je ime Biljana jedno od najpopularnijih ženskih imena u Makedoniji, a tome je vrlo doprinela i makedonska poznata narodna pesma "Biljana platno beleše".

Ime Biljana je jedno od retkih ženskih ličnih imena kome značenje takođe nije dovoljno jasno, te se pretpostavlja da bi ime u prenesenom smislu moglo da se odnosi na – "one koje su uvek lepe i mlade“; "one koje su zelene kao biljke, u smislu nezrelosti ili površnosti“; "one koje su mirisne i snene“; "osobe koje su kao proleće, koje su srećne i radosne“.

opanak-nošnja-Srbija.jpg
Shutterstock Srpska nošnja

Pomenuta pesma "Biljana platno beleše“, poznata je kao makedonska narodna pesma, dok se pak u Bugarskoj ona smatra "etno“ blagom i izvornom narodnom pesmom ove zemlje. Zanimljiva je i činjenica da je pomenuta pesma i glavna "potka“ ili tema "Desete rukoveti“ proslavljenog i vrlo popularnog kompozitora Stevana Mokranjca.

(Yumama)