Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

JEDNO OD NAJLEPŠIH ŽENSKIH IMENA KOJE JE PROSLAVILA POZNATA NARODNA PESMA: Bilo je najpopularnije u bivšoj Jugoslaviji

Autor Sandra Krstanović

Prelepo staro srpsko žensko ime koje odoleva vremenu.

 devojčica-nošnja.jpg Izvor: Shutterstock

Žensko lično ime Biljana, staro je i tradicionalno srpsko ime, ali se takođe smatra i makedonskim i bugarskim imenom za devojčice, jer je u ovim zemljama vrlo popularno od davnina.

Smatra se da je ime Biljana jedno od najpopularnijih ženskih imena u Makedoniji, a tome je vrlo doprinela i makedonska poznata narodna pesma "Biljana platno beleše".

Ime Biljana je jedno od retkih ženskih ličnih imena kome značenje takođe nije dovoljno jasno, te se pretpostavlja da bi ime u prenesenom smislu moglo da se odnosi na – "one koje su uvek lepe i mlade“; "one koje su zelene kao biljke, u smislu nezrelosti ili površnosti“; "one koje su mirisne i snene“; "osobe koje su kao proleće, koje su srećne i radosne“.

 opanak-nošnja-Srbija.jpg
Srpska nošnja
Izvor: Shutterstock

Pomenuta pesma "Biljana platno beleše“, poznata je kao makedonska narodna pesma, dok se pak u Bugarskoj ona smatra "etno“ blagom i izvornom narodnom pesmom ove zemlje. Zanimljiva je i činjenica da je pomenuta pesma i glavna "potka“ ili tema "Desete rukoveti“ proslavljenog i vrlo popularnog kompozitora Stevana Mokranjca.

(Yumama)

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica