Etimološki gledano, ime Irena vodi poreklo iz grčkog jezika, od imena boginje mira ili je izvedeno od grčke reči "ajrena", što znači mir, sreća, spokoj, blaženstvo, dobrota, blagost. Irena je bila grčka boginja mira i ćerka vrhovnog boga Zevsa i Temide.

Uz svoju najčešću varijantu Irina, ovo prelepo žensko ime čest je izbor roditelja u Srbiji i u zemljama regiona. Popularno je jer se lako izgovara, ima lepo značenje i prilagođava se brojnim svetskim jezičkim oblicima.

Neki kažu da značenje imena Irena potiče od grčke reči "eiar" što znači proleće, sunce, lepota, vesnik proleća, boginja proleća. Drugi veruju da Irena vodi poreklo iz slovenskog jezika ili čak srpskog jezika od reči jara, što znači vrućina, žega, toplota i sparina.

Devojčica, kosa, frizura, lokne
Shutterstock Devojčica sa loknama

 Za devojčice koje nose ovo ime kaže se da su "žene koje donose mir i sreću", "one koje su blage i svetle", "one koje donose radost", "one koje su lepe kao proleće", "osobe pune nežnosti i topline", "one koje su lepe", "žene koje su silovite, borbene i istrajne". Nadimci za ime Irena su Ira, Ena, Ina, Iris, Irina, Irenuška...

(Yumama)