Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

ŽENSKO IME KOJE SE ČESTO ČUJE U SRBIJI, A RETKO KO ZNA ŠTA SE KRIJE IZA NJEGA: Ima prelepo značenje i lako se pamti

Autor Sandra Krstanović

Prelepo žensko ime koje donosi radost, sreću i mir.

 Mama, devojčica, ćerka Izvor: Shutterstock

Etimološki gledano, ime Irena vodi poreklo iz grčkog jezika, od imena boginje mira ili je izvedeno od grčke reči "ajrena", što znači mir, sreća, spokoj, blaženstvo, dobrota, blagost. Irena je bila grčka boginja mira i ćerka vrhovnog boga Zevsa i Temide.

Uz svoju najčešću varijantu Irina, ovo prelepo žensko ime čest je izbor roditelja u Srbiji i u zemljama regiona. Popularno je jer se lako izgovara, ima lepo značenje i prilagođava se brojnim svetskim jezičkim oblicima.

Neki kažu da značenje imena Irena potiče od grčke reči "eiar" što znači proleće, sunce, lepota, vesnik proleća, boginja proleća. Drugi veruju da Irena vodi poreklo iz slovenskog jezika ili čak srpskog jezika od reči jara, što znači vrućina, žega, toplota i sparina.

 Devojčica, kosa, frizura, lokne
Devojčica sa loknama
Izvor: Shutterstock

 Za devojčice koje nose ovo ime kaže se da su "žene koje donose mir i sreću", "one koje su blage i svetle", "one koje donose radost", "one koje su lepe kao proleće", "osobe pune nežnosti i topline", "one koje su lepe", "žene koje su silovite, borbene i istrajne". Nadimci za ime Irena su Ira, Ena, Ina, Iris, Irina, Irenuška...

(Yumama)

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica