Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

KADA MAMA POJEDE OVU NAMIRNICU BEBA U STOMAKU SE MRŠTI, A ZBOG JEDNE SE SMEJE: Neverovatna fotografija je dokaz toga

Autor Sandra Krstanović

Fotografija sa 4d ultrazvuka otkrila je neverovatnu stvar, kako beba reaguje na ono što mama pojede.

 ultrazvuk-beba-trudnoća.jpg Izvor: Fetal and Neonatal Research Lab; Durham University. / Ferrari /screenshot

Bebe u materici mogu da osete ukus hrane koju jedu njihove majke i čini se da više vole šargarepu nego kelj! Dokaz za to su grimase koje beba pravi snimljene uz pomoć 4D ultrazvuka.

Istraživači su primetili da fetusi takođe prave plačni izgled lica kada osete ovo zeleno povrće. Dok su prethodna istraživanja pokazala da se naši ukus možda razvija i pre rođenja i da na njega može da utiče majčina ishrana, nova studija pokušala je da zaviri i direktno posmatra reakcije nerođenih beba na različite ukuse.

"Dosadašnja istraživanja su posmatrala šta se dešava posle rođenja i smislu koje ukuse novorođenčad preferiraju, ali videti izraze lica fetusa kada dolaze u kontakt sa gorkim i drugim ukusima je nešto potpuno novo", kaže profesorka Nađa Rajsland sa Univerziteta Duram. Naučni tim je naveo da su arome od majčine ishrane prisutne u plodovoj vodi. Centri za ukus mogu da otkriju hemikalije koje daju ukus već posle 14 nedelja od začeća, dok molekule mirisa fetusi mogu da osete posle 24 nedelje.

Ovako izgleda nerođena beba čija mama je jela šargarepu:

 beba-smeje-ultrazvuk.jpg
Beba se smeje na ultrazvuku
Izvor: Fetal and Neonatal Research Lab; Durham University/screensh

Da bi ispitali da li fetusi mogu da razlikuju različite ukuse, tim je ultrazvukom snimao 70 trudnica između 18 i 40 godina starosti, koje su bile podeljene u dve grupe. Trudnice u jednoj grupi su uzimale kapsulu sa keljom u prahu 20 minuta pre ultrazvuka, a one u drugoj grupi su dobijale kapsulu sa šargarepom u prahu. Sve trudnice su u periodu trudnoće imale sličnu ishranu i unos povrća. Sve žene u studiji nisu jele ništa sat vremena pre obavljanja ultrazvuka.

A ovako ona koja je okusila kelj:

 beba-ultrazvuk-mršti.jpg
Beba se mršti na ultrazvuku
Izvor: Durham University. / Ferrari/screenshot

Nakon pregleda obavljena je analiza svakog snimljenog kadra izraza lica fetusa, uključujući i kombinacije grimasa koje su izgledale kao plač ili smejanje. Napravljeno je više od 180 ultrazvučnih snimaka na 99 fetusa, koji su skenirani u 32. i 36. nedelji trudnoće.

Plačni izrazi lica bili su dva puta češći kada su majke konzumirale kapsule sa keljom u poređenju sa fetusima čije su majke uzimale kapsule sa šargarepom ili nisu uopšte uzimale kapsule. 

(Yumama)

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica