Dečiji stomatolozi preporučuju da odmah počnete sa pranjem zubića, posebno ako je dete prešlo na nemlečnu ishranu. Kupite četkicu koja je prilagođena uzrastu deteta, blago je pokvasite vodom da bi omekšala i nanesite pastu veličine zrna pirinča. Obavezno bacite sve četkice koje su postale grube na ivicama ili koje su stare više od dva ili četiri meseca, jer bakterije u ustima mogu da počnu da se gomilaju.

Mlečni zubi su izuzetno važni - oni drže prostor za stalne zube koji se razvijaju ispod desni i počinju da izbijaju oko 6. godine. Ako se mlečni zub prerano izgubi zbog karijesa ili infekcije, stalni zubi neće izbiti na pravom mestu i "odlutaće" u prazne prostore. To može dovesti do raznih problema, kao što su krivi i zbijeni zubi.

Maloj deci je uglavnom jako zanimljivo da koriste četkicu za zube, ali za njih je to igra i često se otimaju da je uzmu dok roditelji pokušavaju da im pravilno operu zube. Evo jednog jednostavnog trika, kako da savladate svoju bebicu dok joj pravilno trljate zube, a posle možete da joj date da se igra sa četkicom kako ne bi stvorila odbojnost prema ovoj zdravoj navici.

Pogledajte detaljno na snimku:

 (Yumama)