Svaka trudnoća donosi niz tegoba koje mogu da vam poremete san. Neke žene imaju grčeve u nogama i bolove u leđima, posebno kako beba sve više raste u stomaku. Često idete u toalet ili vas jednostavno muči gorušica. I dok je trudnoća period kada zasita treba da se naspavate i odmorite za ono što vam predstoji, često se žene susreću sa tim da im je tada san bitno poremećen.

Kako možete bolje da spavate?

U ranoj trudnoći pokušajte da steknete naviku da spavate na boku. Ležanje na boku sa savijenim kolenima verovatno će biti najudobniji položaj tokom trudnoće.Takođe, olakšava rad vašeg srca jer sprečava da težina bebe vrši pritisak na veliku venu. Pokušajte da eksperimentišete sa jastucima da biste pronašle udoban položaj za spavanje. Neke žene stavljaju jastuk ispod stomaka ili između nogu. Takođe korišćenje dugačkog jastuka za trudnice može mnogo da pomogne za bolju potporu leđima, čime smanjujete pritisak i bol u tom delu tela.

trudnica-spavanje.jpg
Shutterstock Trudnica spava

Ovi saveti takođe mogu bitno da vam poboljšaju šanse da se dobro naspavate:

  • Izbacite pića koja sadrže kofein, kao što su sokovi, kafa i čaj. Ograničite njihov unos ujutru ili rano popodne.
  • Izbegavajte da pijete puno tečnosti ili jedete previše nekoliko sati pred spavanje. Ako vas mučina i glad drže, onda uzmete neki suvi keks ili kreker pre nego što odete u krevet.
  • Uhavtite ritam da odlazite u krevet u približno isto vreme.
  • Izbegavajte vežbanje pred odlaska na spavanje. Umesto toga uradite nešto opuštajuće, kao što je čitanje knjige ili neki topli napitak bez kofeina, kao što je šolja mleka sa medom ili neki biljni čaj.
  • Ako vas probudi grč u nogama, može vam pomoći da snažno pritisnete stoplao na zid ili jednostavno stojite na nozi dok je blago istežete. Takođe, uverite se da unosite dosta kalcijuma i magnezijuma u ishranu, što može sprečiti ovu nelagodnost.
  • Ako vas strah i ansioznost drže budnim, razmišljajte o tome da krenete na časove za porođaj i roditeljstvo. Druženje sa drugim trudnicama i pomoć stručnjaka ublažiće svaki strah koji vas muči.

I ako je moguće, dremnite preko dana koliko god možete (30-60 minuta je idealno).Dremanje vam može pomoći da imate energije preko dana i da svom telu pružite odmor koji vam je preko potreban.

(Yumama)