Juče, 28. 7, obeležen je Svetski dan hepatitisa, kako bi se podigla svest o ovom stanju. Ove godine tema je bila "Hepatitis ne može da čeka".

Hepatitis je bolest koja dovodi do zapaljenja jetre. On može biti rezultat virusne infekcije, ali i ne mora. Do hepatitisa mogu dovesti hepatitis A, B, C, D i E virusi.

Hepatitis se može javiti i u trudnoći

U trudnoći, akutni virusni hepatitis može dovesti do žutice.

Nevirusni hepatitis u trudnoći može uzrokovati komplikacije nekih bolesti koje su blisko vezane za trudnoću.

Lečenje, prevencija i efekti na trudnoću mogu biti različiti u zavisnosti od vrste hepatitisa. On zaista može napraviti komplikaciju kod buduće mame. Pored toga, trudnoća može dovesti do hroničnog hepatitisa, što potom povećava rizik od oštećenja jetre.

Koje su opasnosti hepatitisa u trudnoći?

Virusni hepatitis može značajno uticati na mamino i bebino zdravlje. Može doći i do prevremenog porođaja. Hepatitis se može preneti na fetus, što dovodi do kratkoročnih i dugoročnih problema.

Hepatitis E je najopasniji, ali je, srećom, i najređi. Hepatitis B i C su mnogo češći i mogu se sprečiti vakcinom, koja se svakako preporučuje trudnicama.

Autoimuni hepatitis se takođe može javiti u trudnoći. Važno je da redovno posećujete lekara i pratite stanje.

Koji su simptomi hepatitisa u trudnoći?

- Mučnina, povraćanje, nedostatak apetita

- Žutica ili požutele oči i koža

- Tamnija boja urina

- Modrice i krvarenje ispod kože

Ukoliko bilo koji od simptoma primetite, obratite se lekaru.

Kako hepatitis utiče na oporavak posle porođaja?

Hronična hepatitis infekcija neće mnogo uticati na oporavak mame, osim ukoliko nije povezana sa hemoragijom. Tada oporavak može trajati duže.

Ne postoji opasnost da će se virus hepatitisa preneti putem majčinog mleka. Zato, nema razloga da prekidate dojenje. Mame koje imaju krvarenje ili pucanje bradavica bi definitivno trebale da prekinu sa dojenjem, sve dok se ne oporave.

Novorođenče bi trebalo da primi imunoglobuline i vakcinu protiv hepatitisa B.