Virus korona je izazvao veliku paniku od kada se pojavio i počeo da se širi po svetu. Veliki broj ljudi je zaraženo, svi su u strahu, a američki stručnjaci ističu da je rano govoriti kakav uticaj imaju na trudnice. Iako su trudnice izložene većem riziku od opasnih bolesti i virusa, stručnjaci pronalaze i neke dokaze da virus korona sa majke može preći na plod kroz posteljicu. Na sreću, većina novorođenčadi sa virusom Covid 19 se oporavlja bez ikakvih komplikacija.

Virus korona i trudnoća 

Prirodno je da trudnice brinu o koronavirusu, one su svakako pod većim rizik da se zaraze virusnim bolestima usled fizioloških i imunoloških promena u organizmu. Doktorka Džesika Meden, direktorka  Aeroflow Breastpumps-a, za Parents ističe da "žene koje obole od gripa tokom trudnoće izložene su većem riziku od razvoja pneumonije u odnosu na žene koje nisu trudne".

Virusne bolesti, poput gripa, povezane su sa većim rizikom od pobačaja, urođenih mana, male kilaže kod beba prilikom rođenja i drugih komplikacija. Tokom proučavanja studija o koronavirusu kod trudnica od 7. januara do 22. juna 2020. godine, američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) utvrdio je da su trudnice "primane ne odeljenje intenzivne nege i da koriste respiratore usled oboljenja od Covida 19". Istraživanja su pokazala da je smrtnost ista kod trudnica i kod ostlih ljudi. Prema rečima Džastina Branta, profesora akušestva i ginekologije Medicinskog fakulteta iz Nju Džersija, žene koje imaju koronavirus mogu biti izložene većim komplikacijama u trudnoći, kao što su prevremeni porođaj, pobačaj, ograničenje rasta ploda.

Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) naglašava da je stvar individualna i da koronavirus pogađa više starije ljude, ljude sa pratećim oboljenjima i da bi trudnice sa visokorizičnim trudnoćama povećale svoje komplikacije usled oboljenja. Ovo uključuje žene sa dijabetesom, preeklapsijom i drugim bolestima.

Da li virus korona utiče na plod?

U julu 2020. godine lekari u Francuskoj zabeležili su prenos koronavirusa sa majke na dete u materici. Novorođenče je doživelo neurološke simptome, oticanje mozga, razdražljivost i grčeve tela, navodi Njujork Tajms. Beba se oporavila bez ikakvih komplikacija u roku od tri nedelje. Druga istraživanja su pokazala da je moguća transmisija virusa kroz posteljicu. Dobra vest jeste da većina beba zaražena korona virusom ima blaže simptome i da se oporavlja bez komplikacija. Postoji veoma mali broj novorođenčadi koji pretrpi teže komplikacije ili smrt.

Neke trudnice sa korona virusom doživele su pobačaj, mrtvorođeno dete. Prevremeni porođaj je takođe zabeležen kod majki koje su pozitivne na Covid 19. "Nije jasno da li je infekcija Covida 19 kod majke uticala na prevremeni porođaj", ističe CDC.

Kako sprečiti prenošenje virusa korona?

Ako ste trudnica ili ste se po prvi put ostvarili kao majka, izbegavajte putovanje na mesta  u kojima je preveliki broj zaraženih, i trudite se da smanjite komunikaciju sa ljudima koji su imali potencijalnu izloženost virusu. Štaviše, "osnovne prakse koje se predlažu radi zaštite od respiratornih infekcija ostaju važeće", kaže Čarls Bejli, direktor instituta za prevenciju infekcija u Kalifornijskom okrugu. "Ostanite kod kuće ako ste bolesni, ukoliko kašljete ili kijate koristite jednokratne maramice i bacite ih odmah nakon upotrebe."  CDC takođe preporučuje upotrebu platnenih maski za lice u javnim sredinama u kojima bi socijalno distanciranje moglo biti teško, poput prodavnica ili apoteka.

Dr Bejli takođe preporučuje često pranje ruku sapunom i vodom najmanje 20 sekundi. CDC kaže da sredstvo za čišćenje ruku mora da ima najmanje 60 procenata alkohola. Pranje ruku je posebno važno pre jela ili dodirivanja lica. 

Trudna sam i mislim da imam koronavirus - šta sad?

Ako pokazujete simptome koronavirusa (kašalj, groznica, kratkoća daha), odmah se obratite svom lekaru. Respiratorne simptome treba shvatiti ozbiljno, jer mogu imati negativne posledice na trudnoću.

Ako vam je dijagnosticiran koronavirus, vaš lekar će odrediti dalji tok lečenja. "Takođe je važno da trudnice sa koronavirusom planiraju porođaj u bolnici zbog rizika od razvoja komplikacija virusa (poput upale pluća),“ kaže doktorka Meden. Ona dodaje da novorođenčad takođe treba pažljivo nadgledati zbog razvoja virusnih simptoma nakon rođenja.

Zapratite nas i na Instagramu!