Beba u stomaku vrlo često može umešati svoje prstiće u rad vašeg digestivnog sistema. Prvo, javljaju se jutarnje mučnine. Hormoni usporavaju digestivni proces, beba lagano stvara pritisak na vaš abdomen, pa vrlo lako možete imati česte gasove, zatvor i još mnoge probleme. 

Nekada zaista ože biti teško da prepoznate da li je ta neprijatnost uzrokovana bebinim skorim dolaskom (kontakcije) ili su samo u pitanju gasovi. Pogledajte kako da prepoznate razliku.

Znaci da imate kontrakcije

Kontrakcije su ritmične. Stvara se određeni obrazac, na početku se javljaju na svakih 4-5 minuta, a vremenom postaju jače.

Stomak se steže. Porođaj stvara jake kontrakcije mišića celog abdomena. Javlja se neprijatno zatezanje u stomaku. Ako stomak postaje čvrst pri stvakom bolu, to su kontrakcije, a ne gasovi.

Nešto se dešava tamo dole. Kontrakcije mogu ispratiti i drugi siptomi. Nekada se javi krvavi iscedak, pojača se sekret, što ukazuje da porođaj počinje. 

Znaci zatvora i gasova

Bol je oštar i nepravilan. Pored toga možete osetiti i nadutost u stomaku.

Jeli ste hranu koja podstiče gasove. Zahvaljujući bebinom pritisku na digestivni sistem, bilo koja namirnica može uzrokovati gasove. Iako su neke namirnice jako zdrave, poput brokolija i karfiola, pasulja, one mogu izazvati gasove. Ako vam često stvaraju probleme, trudite se da ih u nekom periodu izbacite iz ishrane.

Odlazak u toalet stvara olakšanje. Tipično, bolovi zbog gasova se vrlo lako reše kada odete u toalet. Ukoliko to pomogne, znači da beba neće još napolje.

Zapratite nas i na Instagramu!