Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Beogradske damice: 10 najpopularnijih imena za devojčice u 2017. godini

Mame i tate u Beogradu svojim princezama davali su ova imena...

 Izvor: Foto: Shutterstock

Novopečeni roditelji se najčešće odlučuju za internacionalna imena koja se mogu izgovarati lako svuda u svetu, a koja sa sobom nose neko značenje. Tako nakon skidanja Dunje sa trona, Sofija već tri godine samouvereno vlada u ovoj konkurenciji, dok je Luka takođe već dve godine na prvom mestu, a čak 457 dečaka u Beogradu je prošle godine dobilo baš to ime.

"Dunja, koja je godinama bila na prvom mestu, sada je na drugom. Slede je Ana, koja prošle godine nije bila ni u prvih deset, zatim Sara, Milica i Nina. Maša je 2016. bila na trećem mestu, a sada je tek na osmom", ističe Jovo Samardžić iz Sekretarijata za upravu - Sektor statistike.

Povezane vesti

Jelena, Slobodan, Dragana, Zoran, koji su ranijih godina bili u samom vrhu, polako odlaze u zaborav, te se sada sve ređe može čuti da majke dozivaju decu tim imenima.

Ono što Luku i Sofiju i dalje drži na vrhu je i to što se lako izgovaraju svuda u svetu. Sofija je u čak 49 zemalja sveta najpopularnije ime jer se svuda isto izgovara, ali i zbog značenja "mudra" pa ga intelektualci obično daju svojim mezimicama.

Sudeći prema spisku najpopularnijih, stara srpska imena koja su nosili naši veliki vladari nikada neće izaći iz mode. Devojčice tako sve češće nose imena naših prabaka, pa se često na ulici može videti poneka Lenka, Petra, Kalina i Danica.

Povezane vesti

A evo i spiska imena:

1. Sofija

2. Dunja

3. Ana

4. Sara

5. Milica

6. Nina

7. Mila

8. Maša

9. Lena

10. Teodora

Povezane vesti

Neobična imena

Najčešća neobična imena koja su se davala u Beogradu tokom 2017. bila su - Mia i Lav.

"U poslednje vreme se deci daju i neka za naše podneblje nesvakidašnja imena. Dečacima Elvis, Leon, Leonardo, Emran, Manuel, Sebastijan, Elmedin, Egzon, Edison, a popularna su i kratka Jan, Vid, Leo, Teo, Noa. Što se tiče devojčica to su Lara, Lea, Nika, Nora, Afrodita, Dea, Ela, Teona, Zoja i Daša", kaže Samardžić.

Prognoza za naredni period

Ipak najveći uspon ove godine je doživela Mila, kako je i predvideo portal Značenje Imena pre tri godine. A ove godine smo dobili njihovu prognozu za 2027. godinu:

"Na osnovu statistike koju sad imamo i uvida u popularnosti na inetrnacionalnoj sceni predviđamo da će Đurđa do 2027. doći na samo čelo top liste. Ovo ime povezuje trend kratkih imena i trend domaćih imena, prvenstveno po svojoj zvučnosti, podsećajući na ime Đorđe."

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Vesti

Porodica