Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Promene u trudnoći: 8 simptoma na koje treba obratiti pažnju

U nekim trudnoćama se javljaju neočekivani simptomi, koji mogu da deluju zastrašujuće budućim mamama. Pročitate šta je "bezazleno", a šta može da bude razlog za brigu i alarm da se javite svom lekaru.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Vaše telo prolazi kroz toliko mnogo promena odjednom, da je ponekad teško znati šta je normalno i očekivano, a šta zabrinjavajuće. Evo male pomoći...

Sukrvica ili krvarenje

Povremeno oskudno vaginalno krvarenje nije neuobičajeno tokom trudnoće, ali taj simptom nikako ne treba zanemariti. Obavestite vašeg lekara čak i o najmanjem krvarenju. Važno je da bude u toku sa svim promenama koje vam se dešavaju, kako bi mogao da brine o vašem i zdravlju buduće bebe.

Blago, kratkotrajno krvarenje je moguće nakon seksualnog odnosa ili ginekološkog pregleda, posebno ako se koristi sonda. Nije zabrinjavajuće, jer obično ukazuje na prirodne promene u grliću materice (cerviksu), odnosno na njegovu osetljivost. Takođe može da se javi u periodu kada je trebalo da nastupi menstruacija.

Povezane vesti

Ako krvarenje potraje, a naročito ako ga prati bol u stomaku, ili postaje obilnije - treba se odmah javiti lekaru! To mogu da budu znakovi pretećeg pobačaja, vanmaterične trudnoće, ili problema sa posteljicom (placenta praevia - nisko smeštena posteljica ili abruptio placenta - prevremeno odvajanje posteljice). U bilo kom od tih scenarija, što žena pre dobije lekarsku pomoć, tim bolje.

Ekstremno povraćanje

Neprestano pražnjenje želuca se zaista teško podnosi. Iako mnoge buduće mame sa olakšanjem isprate mučninu nakon prvog trimestra, druge se tokom cele trudnoće zlopate sa preteranom osetljivošću na hranu, mukom, gađenjem i povraćanjem. Najgore prolaze one čija „nesposobnost“ da zadrže bilo šta u želucu, čak i tečnost, postaje preteći problem, posebno ako duže potraje.

Povezane vesti

Hyperemesis gravidarum je medicinski termin za prekomerno povraćanje u trudnoći. To stanje dovodi do dehidratacije, malaksalosti, stalnog gubitka težine i pothranjenosti. U nekim slučajevima je potrebna kraća hospitalizacija, kako bi se pomoglo telu trudnice da se povrati.

Grčevi u stomaku

Iako ih nakon saznanja o začeću raduje višemesečno oslobođenje od bolnih menstrualnih grčeva, za neke žene nema predaha čak ni kada materica ima svog malenog „stanovnika“. Gasovi, nadutost i zatvor - česte tegobe u trudnoći, mogu da dovedu do neugodnih grčeva. Takođe, nakon seksa mogu da se jave grčevi nalik menstrualnim koji ponekad mogu da potraju i nekoliko sati nakon odnosa. Mnoge buduće mame osećaju nelagodnost i bol u predelu stomaka ispod materice, posebno tokom fizičke aktivnosti. Iako to može da ograničava uobičajen način života, bezopasno je (ligamenti se rastežu, kako bi poduprli težinu materice koja raste).

Vreme za porođaj

Kada krenu prave kontrakcije, osetićete pritisak u području karlice - kako beba gura na dole, prema izlazu, jer se spušta u porođajni kanal. Verovatno neće biti potrebno da pohitate u bolnicu - to zavisi od toga kojom brzinom porođaj napreduje. Ipak kontaktirajte vašeg lekara, da zna da je beba na putu.

Iznenadna pojava grčeva jakog intenziteta, bol u donjem delu stomaka samo sa jedne strane (mogući znak vanmaterične trudnoće), bol u stomaku koji duže traje ili ga prati neki od  simptoma, poput: drhtavice, temperature, mučnine, povraćanja ili krvarenja - može da bude znak nečeg ozbiljnijeg, pa se obavezno treba javiti lekaru. 

Pojačan sekret

Pojačan vaginalni sekret u trudnoći može da bude vrlo neprijatan, ali nije razlog za brigu (na to utiču hormoni i povećana prokrvljenost genitalija). Međutim, obratite se lekaru ako imate beličasti sekret koji izaziva svrab ili pečenje, jer to ukazuje na gljivičnu infekciju.

Povezane vesti

Sekret neugodnog mirisa ili ako je penast, žut, zelen ili siv, ukazuje na vaginalnu infekciju. Znak za „uzbunu“ je i vodnjikav sekret, kao sluz, pre 37. nedelje trudnoće, pomešan sa krvlju (čak i sa malo roze ili braon krvi), jer može da bude znak prevremenog porođaja.

Tečnost iz vagine 

Slabo curenje mokraće je bezopasno. Ali, zabrinjavajuće je ako počnete da gubite amnionsku tečnost, a niste blizu termina porođaja. Prevremeni gubitak plodove vode može da dovede u opasnost vašu bebu.

Povezane vesti

Ukoliko primetite tanak mlaz bistre tečnosti koja ističe iz vagine (konstantno slabije isticanje), ili dođe do jačeg "izlivanja" plodove vode (isticanje u mlazu), odmah nazovite lekara, jer je to moguća opomena za početak porođaja.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica