Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Razvoj bebe u stomaku (II trimestar)

Saznajte kako izgleda razvoj bebe od 14. do 27. nedelje trudnoće

  Izvor: Foto: Thinkstock

14. nedelja

Beba može da pravi grimase i različite izraze lica - da se smeši, mršti, kao i da piški i sisa palac. Bubrezi stvaraju urin, koji se ispušta u amnionsku tečnost, i to će se nastaviti do samog rođenja. Beba se sve više izdužuje. Sada je dugačka između osam i jedanaest centimetara, a teška od 30 do 60 grama. Telo raste brže od glave. Vrat je sve izraženiji, a ruke su sve više u proporciji sa telom. Površina celog tela je prekrivena lanugom, to jest paperjastim dlačicama. Jetra počinje da stvara žuč, dok slezina potpomaže proizvodnju crvenih krvnih zrnaca. Nožice i ručice su sve pokretnije i aktivnije.

15. nedelja

Beba je dugačka deset centimetara od glave do guze, a teška oko 70 grama. Amnionska tečnost joj ulazi u nozdrve i gornje disajne organe. Noge sada rastu brže od ruku, a beba može da pomera sve udove i zglobove. Iako su joj kapci i dalje čvrsto zatvoreni, može da uoči svetlost. Ako bi se uperilo jako svetlo direktno ka maminom stomaku, bebica bi pomerila glavu od izvora svetlosti. Na jeziku se razvijaju „pupoljčići“ za ukus. Sada je već moguće utvrditi kog pola je beba. Ipak, ako se beba na ultrazvuku nezgodno namesti, može da se desi da ostanete uskraćeni za tu informaciju.

16. nedelja

Beba može da uspravlja glavicu. Oči se sve više pomeraju ka prednjem delu lica. Počeli su da rastu i noktići na nogama. Srce pumpa sve više krvi. Beba je sve aktivnija, ali je i dalje toliko mala da vi njene pokrete i dalje ne možete da osetite, ili ih jedva osećate. Dugačka je oko dvanaest centimetara od glave do guze, a teška od 80 do 120 grama.

17. nedelja

Bebin skelet i kosti su sve čvršći. Pupčana vrpca, koja predstavlja bebinu vezu sa placentom, sve je jača i deblja. Sada je beba teška oko 150 grama, a dugačka oko trinaest centimetara (od glave do guze). Bebine oči su i dalje zatvorene, a počinju da se naziru obrve i trepavice. Njene grudi se dižu i spuštaju, na taj način beba vežba disanje. Pomera zglobove, a počinje i formiranje znojnih žlezda.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica