Strije su jedna od ireverzibilnih (nepovratnih) promena na koži koje nastaju za vreme trudnoće. Strije, koje predstavljaju tip ožiljaka na koži, u početku su ružičaste, a posle mogu da budu crvenkasto-crne, ljubičaste, tamno smeđe ili ružičaste boje, sa srebrnasto-belim odsjajem, zavisno od nijanse kože.

Gde se najčešće javljaju?

Do nastanka strija dolazi usled promene u dermisu - srednjem sloju kože. Kada se on naglo rastegne,

Strije mogu da se pojave na svim delovima tela, a tokom trudnoće se najčešće javljaju duž bočnih strana tela, na donjoj strani stomaka, kao i na grudima, bedrima i stražnjici

elastičnost kože se smanjuje, a elastična vlakna pucaju. Strije mogu da se pojave na svim delovima tela, a tokom trudnoće se najčešće javljaju duž bočnih strana tela, na donjoj strani stomaka, kao i na grudima, bedrima i stražnjici.

Da li su strije nasledne?

Naučno je dokazano da genetika ima veliku ulogu u nastanku strija. Stoga postoji velika verovatnoća da ćete, ukoliko je vaša majka „dobila“ strije u trudnoći, i vi imati problema sa njima.

Šta još utiče na njihovu pojavu?

Na nastanak strija utiču i drugi činioci. Jedan od važnih činilaca je i starosna dob trudnice, kao i težina tokom graviditeta. Ako ste u prošloj trudnoći prošli bez strija, to ipak ne znači da će i ovog puta da izostanu. Mere opreza su obavezne u svakoj trudnoći.

Da li postoji preventiva za strije?

Zaštita i sprečavanje je najbolja strategija protiv pojave strija. Svakodnevna masaža rukavicom ili sunđerom za masažu osetljivih područja - podstiče prokrvljenost i elastičnost vezivnog tkiva. Sa upotrebom preparata protiv strija (krema ili seruma) treba početi već na samom početku trudnoće, i nanositi ih dva puta dnevno, a sa njihovom upotrebom treba nastaviti i mesec dana nakon porođaja.