Infekcija gljivicom Candida albicans je česta pojava kod velikog broja trudnica i može da dovede do vrlo neprijatnih i upornih simptoma. Oni često liče na simptome drugih bolesti, pa se dijagnoza kandide neretko postavlja tek nakon opsežnih ispitivanja, sa sumnjom na različita oboljenja. Usta, creva i genitalije su samo neke od regija koje predstavljaju pogodnu sredinu za razmnožavanje ove gljivice.


Postavljanje dijagnoze je nekad teško, ali je lečenje još  komplikovanije i dugotrajnije. Zvanična medicina često nema rešenje za ovaj problem, pa se sve veći broj ljudi odlučuje za alternativne metode, koje su se pokazale kao vrlo uspešne u lečenju kandide.

Kada kandida počinje da pravi problem?

Pad imuniteta i nezdrava ishrana, to jest ishrana bazirana na šećeru, belom brašnu, kvascu i industrijskoj hrani - glavni su osumnjičeni za razmnožavanje kandide. Osim toga, upotreba antibiotika kod većine ljudi dovodi do poremećaja crevne flore i uvećanja broja ove uporne gljivice. U trudnoći je vagina bogata glikogenom, što pogoduje razvoju kandide, pa je infekcija kandidom prava noćna mora za veliki broj trudnica. U naročito rizičnu grupu spadaju i osobe obolele od dijabetesa.

Kako prepoznati infekciju?

U zavisnosti od toga gde se kandida naselila, i simptomatologija je različita. Kandida u crevima je jedan od najčešćih problema, a manifestuje se nadimanjem, pojačanim stvaranjem gasova, smenjivanjem proliva i zatvora, mučninom, gađenjem, "pretakanjem" u crevima, pojačanom željom za slatkišima...

Vaginalna infekcija kandidom je dobro poznata većini žena, jer su se suočile sa njom barem jednom u toku života. Svrab, iritacija vagine i vulve, pojačano lučenje belog sirastog sekreta bez mirisa - karakteristični su znaci, dok u 20 odsto slučajeva simptomi čak mogu potpuno da izostanu.


Ukoliko se kandida naselila u usnoj duplji i grlu, mogu da se jave bele naslage na jeziku, neprijatan zadah, često kašljucanje, "knedla" u grlu, slivanje sadržaja iz sinusa u ždrelo, i slično.
Još neki simptomi koji vas mogu navesti da posumnjate na kandidu su: pad koncentracije, hronični umor, depresija, svrab i osip na koži.

Šta izostaviti iz jelovnika?

Veliki broj ljudi nakon saveta o ishrani u slučaju kandide vrlo brzo odustaje od njene primene, jer se "na prvu loptu" čini da je jelovnik vrlo oskudan. Danas, kada se čovekova ishrana u najvećoj meri bazira na industrijskim namirnicama, teško je zamisliti da se vratimo izvornim ukusima hrane, a to je osnovni razlog zašto nam jelovnik deluje oskudno. Sa druge strane, da smo se tako hranili veći deo vremena, do razmnožavanja kandide ne bi ni došlo. PageBreak

U čemu je značaj pH ishrane?

Razvoju kandide pogoduje kisela sredina u organizmu - koja se, inače, postiže unosom industrijske hrane bogate šećerom, kvascem,

Jedan bazni dan

Doručak: posle buđenja popiti čašu kombuhe (zove se i japanska gljiva, ruska gljiva, kineska gljiva, indijska čajna gljiva) i mlaku vodu sa sokom od limuna, i pojesti pomorandžu i jabuku, a nakon pola sata-sat pojesti kuvano proso sa medom, suvim grožđem i mlevenim bademimaUžina: sezonsko voćeRučak: pastrmka pečena u foliji, zelena salata sa sremušem, rotkvicama, limunovim sokom i maslinovim uljemVečera: probiotski jogurt, salata od sveže cvekle, celera i šargarepe, sa dodatkom mlevenih oraha

belim brašnom, mesom, jajima, mlečnim proizvodima... Zato neki stručnjaci smatraju da je alkalizacija organizma najbolji način da se izborimo sa ovom upornom gljivicom. U praksi se pokazalo da već nakon kraćeg vremenskog perioda takva ishrana daje izvanredne rezultate.


PH dijeta se bazira na upotrebi 80 odsto baznih i 20 odsto kiselih namirnica. U bazne namirnice spada: sveže voće - naročito limun i dinja, povrće, proso, klice, med, maslinovo ulje, suvo grožđe, bademi, žumance, spelta, kinoa, začinsko bilje. Na primer, ukoliko jedete ribu ili meso, koji su izrazito kiseli, tu kiselinu ćete neutralisati velikom porcijom sveže salate začinjene limunovim sokom i maslinovim uljem.

Da li je ulje divljeg origana zaista tako moćno protiv kandide?

Smatra se da je ulje divljeg origana podjednako efikasno kao i klasični antibiotici. Pored snažnog antibakterijskog, poseduje i fungicidno (antigljivično) dejstvo, pa dokazano deluje i u slučaju kandide. Nemojte da ga mešate sa pitomim origanom, koji se koristi u ishrani, jer je reč o dve potpuno različite biljke. Najbolji rezultati se postižu kada se ulje divljeg origana koristi paralelno sa korekcijama u ishrani. Iako se ovaj "lek"smatra potpuno bezbednim, trebalo bi da se trudnice prethodno posavetuju sa svojim ginekologom ili drugim stručnim licem o njegovoj upotrebi.

Koju hranu konzumirati, a koju izbegavati?

Iz ishrane bi trebalo potpuno izbaciti:
- sve slatkiše, uključujući i med, kao i proizvode koji sadrže veštačke zaslađivače
- konzervisane namirnice, mesne prerađevine (viršle, salame, kobasice, paštete)

Koje još namirnice su korisne?

Trudnice i dojilje slobodno mogu da koriste i granule belog luka, ekstrakt limunovih semenki, kaprilnu kiselinu (prirodna zasićena masna kiselina) i berberin (sastojak lekovitog bilja) - koji ispoljavaju antigljivično dejstvo, a mogu da se nađu u prodavnicama zdrave hrane. Pošto se ne resorbuju u krv, potpuno su bezbedni za upotrebu. Od pomoći mogu da budu i suplementi vitamina C.


- mleko i mlečne proizvode (sir u bilo kom obliku), ali dozvoljava se upotreba jogurta sa probiotskim kulturama
- belo brašno i proizvodi od njega
- kvasac
- alkohol
- kafu
- krompir
- gazirane i negazirane industrijske sokove
- zimnicu (kiseli krastavci, i slično)
- sirće, kečap, majonez, sosove...
- kikiriki i pistaće

Treba ograničiti upotrebu:
- pečuraka
- beskvasnog integralnog hleba
- voća (izbegavati ono koje je naročito slatko, kao što su banane, suvo grožđe i drugo suvo voće, a prednost dati citrusima - limun, narandža, grejpfrut)


Namirnice koje se preporučuju:
♦ integralne žitarice - pirinač, ovas, raž, proso...
♦ sve vrste povrća, naročito blitva, spanać, zelje, crni i beli luk
♦ maslinovo ulje
♦ tofu (sir od soje)
♦ semenke lana, susama, bundeve
♦ meso
♦ riba
♦ klice


Sandra Živanović