Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Šta me čeka u trudnoći?

U periodu trudnoće svaki dan će donositi nova pitanja, ali ne brinite, mi smo za vas potražili odgovore...

  Izvor: Foto: Shutterstock

Pošto vam od srca želimo što više uživanja i opuštenih dana u trudnoći, obratili smo se dr Brigiti Lepeš-Bingold, specijalisti ginekologu-akušeru na Poliklinici za pružanje usluga iz oblasti ginekologije i akušerstva, interne medicine i dermatologije "Prim. dr Marić" iz Novog Sada, koja nam je odgovorila na neka svakodnevna pitanja vezana za "drugo stanje".

Kakvu promenu trudnoća predstavlja za ženu?

- Trudnoća je stanje koje u svakoj ženi izaziva splet različitih osećanja - sa jedne strane sreću, radost i uzbuđenje, a sa druge strah i neizvesnost. To more osećanja nije izazvano samo psihičkim stanjem, nego i fizičkim promenama u organizmu. One su uzrokovane ubrzanjem metabolizma, kao i krvotoka, koji omogućava nesmetano funkcionisanje posteljice, a time rast i razvoj ploda. Zbog svega navedenog, partner je prvi koji mora da bude ženin glavni oslonac i podrška.

Kakva ishrana se preporučuje?

- U prva tri meseca trudnoće, kod većine žena se javlja mučnina i povraćanje, pa se savetuje češće uzimanje manjih količina hrane, i to one koja je lako svarljiva. Tečnost treba unositi povremeno, takođe u manjim količinama. U tom periodu, trudnici se prepušta odabir hrane koja joj prija. Nakon prestanka gastrointestinalnih tegoba, preporučuje se hrana bogata belančevinama - mleko, jaja, meso i riba, kao i manje količine ugljenih hidrata. Treba izbegavati testo, hleb, slatkiše i dimljene proizvode.

Veoma je značajno unositi veće količine svežeg voća i povrća. Ukratko rečeno, ishrana u trudnoći bi trebalo da bude najpribližnija preporukama za zdravu ishranu uopšte.

Kakav treba da bude izbor garderobe i obuće?

- U prvim mesecima, trudnica ne mora da menja garderobu. Treba da se oblači onako kako se najbolje oseća, znači - kao i u periodu pre trudnoće.

Međutim, kada počne vidljiv rast trbuha, preporučuje se komotna, meka odeća, koja se lako održava - kako bi bila čista, što je izuzetno važno.

U trudnoći može da dođe do lakog otoka donjih ekstremiteta, pa i obuću treba prilagoditi postojećem stanju. Štikla ne bi smela da bude viša od četiri centimetra.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica