Trudnoća predstavlja faktor rizika za pojavu bolova i drugih problema sa kičmom, a hormoni, povećanje grudi i stomaka, smanjen mišićni tonus i pomeranje težišta tela - glavni su uzroci te pojave.
Čovekova kičma počinje da trpi još u detinjstvu, a prvi deformiteti najčešće nastaju u pubertetu. Kasnije, loše držanje, previše sedenja a premalo kretanja i višak kilograma značajno pogoršavaju njeno stanje.
Procenjuje se da se oko 40 odsto trudnica i oko 70 odsto porodilja suočava sa bolovima u leđima.
Razmišljajte o vašoj kičmi pre začeća
Većina nas je prinuđena da provede neprirodno mnogo vremena sedeći na radnom mestu, nakon čega nam ostaje vrlo malo vremena za fizičke aktivnosti. To što usisamo stan, sredimo kupatilo i slično, svakako nije dovoljno, a čak predstavlja i dodatno opterećenje za već "načetu" kičmu. Ako tome dodamo nepravilno držanje tela tokom sedenja i hodanja, kao i nepravilne položaje pri podizanju tereta i drugih aktivnosti,
Uticaj ishrane
Poznata je činjenica da prekomerna telesna težina nepotrebno opterećuje kičmeni stub i brže troši međupršljenske diskove. Naročito strada slabinski deo kičme. Zato je važno da pre trudnoće poradite na korekciji ishrane i telesne težine, a da tokom trudnoće ne prekoračite dozvoljeno povećanje kilaže. To će vam sigurno u velikoj meri olakšati celu situaciju. Da biste očuvali zdravlje kičme, a i zuba tokom trudnoće, potrebno je da unosite namirnice bogate kalcijumom (jogurt, mlad sir, mleveni susam, rogač, mlevena ljuska kokošijeg jajeta), fosfor (žitarice, sir, pileće meso), magnezijum (integralne žitarice, zeleno povrće), vitamin D (izlaganje suncu, riblje ulje), mangan (žumance, grašak i druge mahunarke, banane, orah, kesten), vitamin C (citrusi, kupus, paprika, jagode).
Značaj vode
Veliki značaj za održavanje gipkosti kičme ima voda, ali je veoma važan i njen kvalitet. Voda za piće može da bude toliko zasićena mineralnim solima da se upravo one u vidu "cementirajuće materije" talože u kičmi i zglobovima. Zato je najbolje koristiti izvorsku vodu, ili vodu koja je profiltrirana kroz bokale sa magnetima, a neki stručnjaci ističu da je najlekovitija ona voda koju smo zamrzli, a potom otopili. Pijte minimum 1,5 litar vode dnevno, a preporučljivo je da makar deo te količine čine sveže ceđeni sokovi od voća i povrća.