Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Osteoporoza i trudnoća: kako sačuvati kosti i sprečiti razvoj bolesti

Trudnoća deluje na sve sisteme i tkiva, pa je iz tog razloga neophodno da se povede briga o skeletu, odnosno o kostima.

 Izvor: Foto: Shutterstock

Naše kosti se stalno izgrađuju, i istovremeno razgrađuju, sa tim da je proces izgradnje dva puta uspešniji. Kada se ovaj odnos poremeti, i razgradnja postane izraženija, uz gubitak kalcijuma koji daje čvrstoću kostima, dolazi do osteoporoze. To je civilizacijska bolest, jer je posledica smanjenog kretanja, za šta su odgovorna sva prevozna sredstva koja svakodnevno koristimo. A uz to, "ruku pod ruku", ide neodgovarajuća ishrana.

Šta je, u stvari, osteoporoza?

Osteoporoza je stanje kada kosti postaju porozne (šupljikave), i time podložnije prelomima. Prelomi su bolni, i u velikoj meri onesposobljavajući za redovne životne aktivnosti.

Kakva je uloga genetike?

Genetika, kao i u svemu, ima značajnu ulogu. Međutim, stil života, koji podrazumeva pravilnu ishranu i redovnu fizičku aktivnost, može da obezbedi značajnu rezervu kostne mase, i na taj način predupredi ili značajno umanji pojavu osteoporoze.

Kada počinje intenzivnija razgradnja?

Kod žena se situacija menja pri kraju, a naročito nakon završenog generativnog perioda (postmenopauza), kada proces razgradnje kostiju preovlađuje.

Da li podjednako pogađa i muškarce i žene?

Nažalost, žene su više pogođene. Od svih obolelih, dve trećine su žene. Da stvar bude ozbiljnija, prelomi su češći i teži, pa je u tom smislu preventiva izuzetno važna.

Koji su faktori rizika za nastanak osteoporoze?

Najčešći faktori su: dugotrajna upotreba lekova kod bolesti kao što je lupus, astma, obolenja tiroidne žlezde, i druge hronične bolesti. Takođe, nedovoljno unošenje kalcijuma, smanjena fizička aktivnost, pušenje, amenoreja (izostanak menstruacije), rana premenopauza, pojava osteoporoze kod bliskih srodnika, izrazito nizak rast, i alkoholizam.

Kakav uticaj na ovu bolest ima trudnoća?

Trudnoća i dojenje predstavljaju značajan izazov i povećane zahteve kojima je izloženo telo žene. To ide dotle da može da izazove promene i na kostima. Ukoliko su kosti, zbog povećanih potreba za kalcijumom, zahvaćene ovim promenama, one će imati građu koja je osteoporotična. Ali, to je prolaznog karaktera, jer zaštitni mehanizmi, uz povišene nivoe hormona, dovode do ubrzanog oporavka.

Kako se podnose ove promene?

Pozitivna je činjenica da većina žena lako podnosi promene tokom trudnoće i dojenja. Trudnoća deluje na sve sisteme i tkiva, pa je iz tog razloga neophodno da se povede briga o skeletu, odnosno o kostima. Sama trudnoća, pa i period dojenja, predstavljaju kritičan period, koji zahteva dodatnu brigu i pažnju. Na taj način se doprinosi kako zdravlju majke, tako i njenog potomstva.

Da li je kalcijum važan za razvoj bebe?

Tokom embrionalnog, a posebno fetalnog razvoja, beba ima jako povećanu potrebu za kalcijumom, koji je neophodan za razvoj i rast skeleta, odnosno njenog koštanog sistema. Pored toga, kalcijum je neophodan u izgradnji ćelijske membrane.

Kada su potrebe za kalcijumom najveće?

Veoma su izražene u poslednjem trimestru trudnoće. Ukoliko buduća mama ne unosi dovoljnu količinu kalcijuma kroz odgovarajuću ishranu, onda će beba da povlači kalcijum iz maminih kostiju... i, eto problema. Srećom, trudnoća istovremeno ima i zaštitnu ulogu, pa na nekoliko načina obezbeđuje rezerve kalcijuma. Kao prvo, trudnice lakše apsorbuju kalcijum iz hrane i dodataka ishrani (suplemenata), za razliku od žena koje nisu trudne. To je posebno izraženo u drugoj polovini trudnoće, kada su potrebe za kalcijumom sve više izražene. Najjači ženski hormon - estrogen, tokom trudnoće se proizvodi u znatno većoj meri, i pored mnogih uloga ima i sposobnost zaštite kostiju.

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Vesti

Porodica