Utvrđeno je da svaka dvadeseta trudnica boluje od astme. Ali, ako je buduća mama ima, to ne znači da ne može da iznese zdravu trudnoću. Da bi to i ostvarila, neophodno je da kontroliše osnovnu bolest.

Astma (Asthma bronchiale) je bolest koju karakteriše otežano disanje zbog spazma (grčenja) mišića, koji se nalaze u zidovima bronhija. U osnovi oboljenja je alergijska reakcija, koja može da bude različitog intenziteta. Ponekad, ukoliko se ne leči, može čak da ugrozi život pacijenta.

Evo najčešćih pitanja o astmi i trudnoći.

1. Koji doktori leče astmu?
Astmu leče alergolozi/imunolozi. To su specijalisti interne medicine ili pedijatrije, koji su dodatno obrazovani (subspecijalizacija) za lečenje astme, alergija i autoimunih bolesti, takođe i

Astma - bolest u porastu Utvrđeno je da svaka dvadeseta trudnica boluje od astme. Međutim, novija istraživanja širom sveta ukazuju na stalnu tendenciju porasta broja obolelih. To znači da će se povećavati i broj žena kojima ova bolest može - u manjoj ili većoj meri, da ugrozi trudnoću. Ali, ako imate astmu, to ne znači da ne možete da iznesete zdravu trudnoću. Ipak, da biste to i ostvarili, morate da kontrolišete osnovnu bolest. A to je, u ovom slučaju, bronhijalna astma. Tokom trudnoće podjednako morate da posećujete alergologa i ginekologa. To je timski pristup, koji obećava bezbednu trudnoću i porođaj. Ozbiljan pristup, uz sve mere i predostrožnosti, doneće vam nagradu koja je mnogo značajnija od dodatnih napora koji ste uložili tokom devet meseci vaše trudnoće.

oslabljenog imunog sistema - koji se ogleda u čestim i ponovljenim infekcijama.

2. Da li astma može da deluje na psihu trudnice?
Žene sa astmom mogu da ispolje veliku nervozu kada se istovremeno nose sa trudnoćom i ovom bolešću. Sama trudnoća je stresna i dovoljna da dovede do promena respiratornog sistema, čak i kada astma nije prisutna.

3. Kakav je uticaj trudnoće na astmu?
Prema dosadašnjim istraživanjima, ustanovljeno je da kod jedne trećine žena koje imaju astmu dolazi do poboljšanja osnovne bolesti. Ali, kod jedne trećine je zapaženo pogoršanje.

4. Da li dolazi do smanjenog dotoka kiseonika?
Kontrola astme tokom trudnoće je izuzetno važna, jer je pravilno disanje (respiracija) važna kako za majku, tako i za njenu bebu. Snabdevanje kiseonikom, tokom pogoršanja bolesti ili astmatične krize, može da bude ozbiljno ugroženo.

5. Koji rizici mogu da se očekuju kod trudnica sa astmom?

U slučaju nekontrolisane bolesti, može da se ugrozi rast i razvoj ploda, a povećana je i opasnost od prevremenog porođaja. Takođe je učestalija pojava preeklampsije, koja se javlja samo u trudnoći, a u njenoj osnovi je povišen krvni pritisak. Postoji mogućnost da se «nakaleme» i druge bolesti, tako da može da dođe do veoma ozbiljnih vitalnih komplikacija. Naša namera nije da plašimo buduće ili sadašnje trudnice koje imaju astmu, već da ih upozorimo da ova bolest mora da bude pod stalnim nadzorom specijaliste alergologa. Razloga za paniku nema, ali ne sme da bude ni opuštanja.

6. Koje su preporuke za trudnice sa astmom?
Nepodeljeni stav alergologa i ginekologa jeste da je primena antiastmatika tokom trudnoće bezbednija, odnosno manje štetna od mogućih napada, koji mogu ozbiljno da ugroze majku i plod.

7. Kako treba da se ponaša žena da ne bi ugrozila trudnoću?
Buduće mame sa srednje teškom i teškom astmom moraju posebno da vode brigu, kako ne bi došlo da zastoja rasta ploda ili prevremenog porođaja. Neophodno je da koriste lekove za astmu i to, po mogućstvu, najmanju moguću dozu koja će delovati na ovu bolest. Prema iskustvima struke, najbezbedniji lek je albuterol. Kod nas je poznat pod imenom Ventolin i spada u bronhodilatatore tipa beta 2 antagonista kratkog delovanja. Lečenje kortikosteroidima, hormonima nadbubrežne žlezde, primenjuje se u cilju dugotrajne terapije kojom se kontroliše astma. Budesonid je najistraženiji, i o njemu postoji najviše podataka kada je bezbednost terapije u pitanju.

8. Da li treba uzimati lekove kao i pre trudnoće?
Koliko i kada ćete uzimati lekove, određuje lekar koji kontroliše stanje bolesti, a to u prvom redu zavisi od težine i vrste astme. Napominjem da lekove možete da uzimate isključivo po preporuci vašeg doktora, nikako na svoju ruku, bez obzira da li ste uvereni da «sve znate» o vašoj bolesti.

9. Kako se treba ponašati u svakodnevnom životu?
Pored svih navedenih mera, kontrole ginekologa i alergologa, važno je izbegavati štetne agense koji mogu da pogoršaju vašu bolest. Tu se misli na pasivno pušenje, odnosno udisanje dima iz okoline. To je nedopustivo, u kući trudnice pušenje treba da bude zabranjeno. I preosetljivost na životinjske alergene može da pogorša vaše stanje, pa tokom trudnoće domaće životinje ne smeju da budu u kući sa trudnicom.
Ukoliko vlada sezona gripa, preporučuje se vakcinacija, ali posle navršena tri meseca trudnoće. Još bolje je da se nekoliko meseci pre planirane trudnoće primi vakcina protiv gripa.

10. Kada se treba obratiti svom doktoru?
Uvek kada imate neku dilemu ili ste zabrinuti. Pojava novih simptoma ili problemi sa disanjem predstavljaju izvestan alarm - tada je potreban savet ili stručna pomoć. Ukoliko se redovno kontrolišete i savetujete sa lekarima koji prate vašu bolest i trudnoću, uz malo dodatnog napora i predostrožnosti možete da držite bolest pod kontrolom i iznesete zdravu trudnoću do kraja.

11. Da li postoje dodatne okolnosti koje otežavaju osnovnu bolest?
Debljina utiče negativno, a posledica je slabije dejstvo lekova. Povratkom na normalnu težinu, stanje se značajno popravlja. Odrasle osobe koje puše, slabije reaguju na propisanu terapiju. Naše stavove o pušenju smo već izneli u prethodnom pitanju.

12. Da li trudnica sme da vežba?
Preforsirane vežbe takođe mogu da izazovu napad astme, pa je zato neophodno konsultovati se sa lekarom i napraviti plan trajanja i intenziteta vežbi, uz prilagođenu primenu lekova.

13. Koje vežbe se preporučuju?
Fitnes je preporučljiv, uz prethodnu konsultaciju sa doktorom. Izbegavajte vežbe na otvorenom, kada je u vazduhu visoka koncentracija ozona ili polena. Fizička aktivnost i vežbe deluju povoljno na pacijenta sa astmom.

14. Kako treba da se hrani trudnica sa astmom?
Izbegavajte hranu sa konzervansima, koji mogu da provociraju astmatični napad. Pokušajte sami da spremate hranu, za koju iz iskustva znate da vam neće naškoditi. Važno je da unosite sveže voće i povrće, integralne žitarice i posna mesa. Bilo bi dobro da sačinite plan vaše ishrane bar za sedam dana.

15. Kako sprečiti ili savladati stres?
Savladajte stres da biste kontrolisali astmu. Tu pomaže klasična joga. Vežbe dubokog disanja za opuštanje, kao i meditacija, takođe mogu dosta da pomognu. Ukoliko osetite paniku zbog napada astme, obavezno posetite vašeg doktora. Inače, ako se pojave uobičajeni simptomi astme, sa kojima ste se - da ne kažem «srodili», ali su vam poznati, tada je dovoljno da primenite propisanu terapiju. Jednostavno, ako odaberete zdrav način života, borba sa astmom će biti u velikoj meri olakšana. Svu neophodnu opremu - kao što je inhalator, kao i odgovarajuće lekove koje držite u vašoj kući, treba da upotrebljavate striktno prema dogovoru sa vašim alergologom.
Što se tiče kućnih ljubimaca, već smo pominjali da bi bilo dobro da nisu sa vama. Ali, ukoliko nemate rešenje, onda im bar ograničite prostor - u šta spada zabrana ulaska u spavaću sobu, uz često usisavanje, da bi se otklonile dlake i drugi alergeni životinjskog porekla.

16. Da li trudnice sa astmom smeju da upražnjavaju Lamazove vežbe?
Većina je sposobna da izvodi vežbe disanja po Lamazovoj tehnici. Kod trudnica koje su pod redovnom kontrolom i terapijom, napadi astme za vreme trudova i samog rađanja su veoma retki.

17. Mogu li žene da doje ukoliko uzimaju lekove protov astme?
Dojenje je veoma korisno za novorođenče, naročito kada je imunitet u pitanju, i zato se svesrdno preporučuje. Što se tiče lekova koji su korišćeni tokom trudnoće, ne treba prekidati sa njihovom upotrebom tokom dojenja. Jedan od razloga je taj što se manja količina leka izluči putem mleka u odnosu na količinu koju je beba dobijala putem majčine krvi i posteljice. Može da se izvrši korekcija terapije, ali se to čini isključivo u saradnji sa alergologom. Ne postoji univerzalna terapijska šema, već za svakog pacijenta ponaosob mora da se odredi individualni tretman. Sva pitanja su dobrodošla, jer je to put koji vodi ka bezbednom toku trudnoće.

18. Da li mogu da se koriste i biljni preparati (fitopreparati)?
Postoje mnogi lekovi i lekoviti pripravci, često na biljnoj bazi, koje obično preporučuju prijatelji i komšije. Ali, svi oni imaju određena dejstva, pa se ne smeju uzimati bez konsultacija sa vašim doktorom. To je posebno važno upozorenje kada su trudnice u pitanju.

19. Koje lekove treba izbegavati?
Preparati na bazi joda nisu dopušteni, jer mogu da izazovu gušavost novorođenčeta. Takođe i tetraciklini, koji pored nekih toksičnih osobina mogu trajno da oboje zube vaše bebe. Aspirin, kao i svi derivati acetilsalicilne kiseline (Andol, Plivadon, itd.) su strogo kontraindikovani, jer mogu da izazovu životno opasne napade astme kod trudnica koje su preosetljive na ovaj lek. Lekovi na bazi slufonamida, kao što je Baktrim, u visokoj trudnoći mogu da izazovu naglo povišenje bilirubina, tako da se beba rađa sa ozbiljnom žuticom.

20. Da li trudnoća utiče na simptome astme i preko ploda?
Izvesna istraživanja ukazuju na moguću vezu između pola deteta i pogoršanja simptoma osnovne bolesti - što je, u ovom slučaju, astma. Međutim, potrebna su dodatna ispitivanja. Na osnovu dosadašnjih rezultata, ne bi mogli da se donose definitivni zaključci.


 Prim. mr. sci. dr Dragoslav Lekić, ginekolog-akušer