Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kratak dah u trudnoći

Jedna od uobičajenih pojava u trudnoći, posebno u poslednjem trimestru je kratak dah, koji se može javiti čak i pri najmanjem naporu. Zbog čega nastaje i kako olakšati ove tegobe?

  Izvor: Foto: Shutterstock

Za vreme trudnoće, osećaj da ne možete da udahnete vazduh će izostati samo ukoliko bebu nosite nisko.

Šta uzrokuje kratak dah?

Do kratkog daha u trudnoći dolazi zbog progesterona - hormona koji utiče na centar za disanje, stvarajući osećaj da ostajete bez vazduha. Ova pojava se kompenzuje promenama u funkcionisanju respiratornog sistema, koji trudnicama omogućava da uzmu više kiseonika i efikasnije ga upotrebe, tako da apsolutno nema razloga za brigu da će beba biti ugrožena. 

Povezane vesti

Postoji još jedan razlog

Drugi razlog za pojavu kratkog daha tokom graviditeta je uvećanje materice - koja potiskuje dijafragmu na gore, kako beba raste, pa pluća imaju sve manje mesta da se šire pri udisaju. Ukoliko se ovo dogodi iznenada, ili vas obuzme panika zbog osećaja da ćete se ugušiti - odmah se spustite na kolena i šake, u četvoronožni položaj. U njemu će dejstvo zemljine teže "odvući" bebu, pa će vaši unutrašnji organi biti oslobođeni pritiska.

Kako olakšati tegobe?

Zauzimanje "pravog" položaja pri sedenju, ili spavanje sa visokim uzglavljem, kao i izbegavanje većeg fizičkog napora - takođe može da olakša disanje. Iako neprijatna, ovo je normalna pojava, a nestaće kada se beba "spusti". To je za prvorotke dve do tri nedelje pre porođaja, a za drugorotke može da bude tek nekoliko sati do nekoliko dana pre porođaja.

Povezane vesti

Ukoliko imate ozbiljne teškoće sa disanjem, odnosno ako je disanje ubrzano, praćeno iznenadnim, jakim bolom u grudima, ako su vam poplavele usne ili vrhovi prstiju - neophodno je da se obratite lekaru.

Snežana Milanović, visoki strukovni terapeut - fizioterapeut

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica