Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Krvarenje u trudnoći - ima li razloga za strah?

Postoji jedno staro, "zlatno" pravilo u ginekologiji, da svako krvarenje mora da se shvati kao mogući pobačaj, i da kao takvo mora da se tretira sve dok se to ne potvrdi ili ne isključi.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Krvarenje nije retka pojava u prvom trimestru trudnoće, stoga ne mora da znači da je u pitanju ozbiljniji problem. Međutim, krvarenje koje nastaje u kasnijoj trudnoći, odnosno u drugom i trećem trimestru - najčešće predstavlja znak ozbiljnijih problema. Zato je važno da se odmah javite svom ginekologu koji će preduzeti odgovarajuće zdravstvene mere.

Dosadašnja iskustva pokazuju da svaka peta trudnica (oko 20 odsto) iskusi neki vid slabijeg ili izraženijeg krvarenja u ranoj trudnoći. Međutim, ohrabruje činjenica da se kod oko polovine trudnica koje imaju znake krvarenja ne događa spontani pobačaj.  

Kada se posmatra ukupan broj trudnoća, svaka peta-šesta (15-20 odsto) se završava spontanim pobačajem, iz raznih razloga, i to u prvom trimestru, odnosno do 12. nedelje trudnoće. Valja napomenuti da mnogi rani pobačaji ne budu prepoznati, već se protumače kao zakasnela menstruacija.

Postoji više medicinskih naziva koji se odnose na spontani pobačaj. U čemu je razlika?

Kada je reč o spontanim pobačajima, oni mogu da budu:

1) preteći, stručni naziv je abortus imminens (iminens)

2) pobačaj u toku ili abortus in tractu (traktu) 

3) nepotpuni pobačaj ili abortus incompletus (inkompletus)

Razlog za ovu podelu je posledica iskustva koje nam govori da je preteći pobačaj moguće zaustaviti, dok pobačaj u toku ili nepotpuni nije moguće zaustaviti, odnosno sprečiti. Krvarenje iz vagine, zatim grčevi, to jest kontrakcije - koje su jače nego tokom menstruacije, kao i komadići tkiva u vidu krvavih «krpica», znaci su spontanog pobačaja. Pažljivom čitaocu neće promaći činjenica da se ne opisuje potpuni ili kompletni pobačaj. Praktično, kod svih pobačaja u manjoj ili većoj meri zaostaje deo tkiva, najčešće posteljičnog, pa je pravilo da se instrumentalno isprazni zaostali sadržaj materice.

Da li se rani pobačaji povezuju sa nekvalitetnom trudnoćom?

Apsolutno, bez obzira koliko to deluje traumatično. Za ženu je to, u prvom redu, psihotrauma. U početku je dominantan osećaj da je izgubljena beba, ali kada se stvari malo slegnu i kada se razmisli da sa trudnoćom nešto nije bilo u redu - onda se oseti izvesno olakšanje. Izuzetno je važno znati da, osim malog broja naslednih bolesti, koje mogu da se ponavljaju, velika većina pobačaja ne znači da će naredna trudnoća biti loša. Svaka trudnoća je za sebe i razlikuje se od drugih.

Da li se krvarenje javlja i kod vanmaterične trudnoće?

Bez obzira što je trudnoća nastala i opstala negde izvan materice - najčešće je to u jajovodu, može da se javi krvarenje. Možda je važniji karakter kontrakcija u donjem delu trbuha, koje su snažnije nego kod menstruacije. Uz te kontrakcije  može da se javi i oštar bol, kao ubod nožem. Sve je praćeno niskim vrednostima beta HCG (specifičnog hormona), uz ultrazvučni nalaz da se u šupljini materice ne registruje odjek embriona!

Statistički gledano, jedna od 4.000 trudnoća je vanmaterična. Žene koje su imale upalu jajovoda, prethodne vanmaterične (ektopične) trudnoće, ili neku operaciju u maloj karlici - u rizičnoj su kategoriji za nastanak ove trudnoće.

Šta prvo treba da uradite ukoliko prokrvarite?Ako se pojavi krvarenje, neophodno je da stavite uloške ili bar dnevne uloške, da bi se kontrolisala količina krvi. Ona se obično poredi sa količinom za vreme menstruacije: kao prvog dana, drugog ili poslednjeg dana menstruacije. Takođe, važno je i kako krvarenje izgleda: da li je u pitanju sukrvica, svetla ili tamna krv, itd. Ukoliko krvarite, nemojte da stavljate tampone ili da se ispirate, niti da upražnjavate seksualne odnose.

Da li postoje neka posebna stanja ili bolesti u vezi sa trudnoćom kada može da se javi krvarenje?

Postoji, mada se dosta retko javlja, jedna bolest posteljice koja se naziva grozdasta mola. U tom slučaju, placenta buja na račun embriona - koji nestaje, dok se posteljica uvećava u vidu mehurića, kao zrna grožđa. To dovodi do znatno većih dimenzija materice nego što bi odgovaralo očekivanoj veličini trudnoće. Takođe se javlja krvarenje, koje može da bude manjeg ili većeg intenziteta. Uz to, što je veoma važno, visoke su vrednosti beta HCG. Karakterističan ultrazvučni nalaz, tako tipičan za molu (Mola hydatidosa) suvereno razrešava dilemu o kakvom poremećaju trudnoće se radi.

Koji su najčešći uzroci krvarenja u prvoj plovini trudnoće?

Većina trudnica zapaža da se pojavio rozikasti iscedak, šest do dvanaest dana nakon ovulacije. Ovo krvarenje u tragu može da traje nekoliko sati ili par dana. Opisana pojava je posledica urastanja oplođenog jajašceta u, za to pripremljen, unutrašnji sloj materice (endometrijum) - koji je obogaćen mrežom nabujalih, malih krvnih sudova. Pojedine infekcije u maloj karlici i urinarnom traktu mogu da dovedu do izvesnog krvarenja.

Da li seksualni odnosi mogu da dovedu do krvarenja?

Posle odnosa takođe može da se pojavi slabije krvarenje, jer je grlić materice uvećan i osetljiv, pa je moguće da polni odnos bude uzrok ovog, doduše bezopasnog, krvarenja. U svakom slučaju, dok ginekolog ne obavi pregled, ne preporučuje se dalje upražnjavanje seksualnih odnosa, iz preventivnih razloga. Inače, odnosi sami po sebi, kada je sve drugo u redu, ne mogu da izazovu pobačaj.

Koji su najčešći uzroci krvarenja u drugoj polovini trudnoće?

Druga polovina trudnoće, odnosno trudnoća posle 20. nedelje, ima svoje osobenosti, pa i u pogledu pojave krvarenja. Najčešće, krvarenja malog intenziteta se javljaju kao kontaktno krvarenje. To se dešava zbog osetljivosti grlića materice, koji je zahvaćen nekom manjom infekcijom, što je u trudnoći česta pojava.

Koja krvarenja mogu da budu opasna i da ugroze zdravlje bebe i majke?

Postoje stanja kada dolazi do odlubljivanja posteljice od unutrašnjeg sloja materice (abruptio placentae), što može da bude praćeno vaginalnim krvarenjem. Abrupciju placente doživi mali broj trudnica, a to se najčešće dešava nakon sedmog meseca trudnoće. Pored krvarenja, javlja se intenzivan bol u trbuhu, dok trudnica zapada u stanje šoka, tako da je bolničko lečenje hitno i neodložno.

Koje trudnice spadaju u grupu sa povišenim rizikom za ovo stanje?

One koje su već rađale, koje imaju miom ispod posteljice, starije od 35 godina, koje su prethodno imale abrupciju placente, trudnice sa posebnom vrstom anemije - kada su eritrociti u obliku srpa, sa visokim krvnim pritiskom, posle traume ili ozlede trbuha - najčešće izazvanih u saobraćajnim nesrećama, kao i kod upotrebe kokaina.

Odlubljivanje posteljice može da nastane i pre nego što su počeli trudovi, a to se dešava u poslednjih 12 nedelja trudnoće.

Da li nepravilan smeštaj posteljice može da bude uzrok krvarenja?

Placenta previja nastaje kada posteljica delom ili u celini prekriva unutrašnje ušće grlića materice. Javlja se kod svake dvestote trudnice i zahteva hitnu hospitalizaciju. Krvarenje obično nastupa bez bolova. Srećom, uz redovne preglede i dobru ultrazvučnu dijagnostiku, nije teško utvrditi postojanje nepravilno usađene posteljice, odnosno placente previje i blagovremeno preduzeti sve neophodne mere.

Koje trudnice moraju posebno da vode računa o položaju posteljice?

Trudnice koje su pod povišenim rizikom za placentu previju su one koje su već rađale, koje su imale carski rez ili neke operacije na materici, kao i one koje imaju višeplodnu trudnoću.

Da li krvarenje može da bude znak prevremenog porođaja?

Vaginalno krvarenje može da bude znak porođaja. Inače, nekoliko nedelja pre očekivanog porođaja može da ispadne sluzavo-krvavi čep, koji ukazuje da je moguć prevremeni porođaj i zahteva neodložan pregled ginekologa. Zato ne činite ništa na svoju ruku, već se obratite vašem doktoru ili dežurnoj službi, u zavisnosti od doba dana kada ste primetili krvarenje iz vagine.

Dr Dragoslav Lekić, spec. ginekolog-akušer

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica