Anemija je medicinski naziv za nedostatak crvenih krvnih zrnaca - eritrocita u organizmu. Posledica toga je njihova smanjena sposobnost prenošenja kiseonika - koji udišemo plućima, a koji se putem krvi prenosi do svih organa u našem telu.

Prvi znaci nedostatka kiseonika su umor i pospanost. Smanjenje broja eritrocita može da se dogodi iz dva razloga. Prvi je da kostna srž ne proizvodi dovoljnu količinu crvenih krvnih zrnaca, a drugi - da se gube prekomerno. Njihov vek je oko četiri meseca, tako da se pojedini eritrociti raspadaju, dok se stvaraju novi. Ako se poremeti ta ravnoteža, dolazi do anemije. Da bi organizam proizveo eritrocite, neophodno je dovoljno gvožđa, folne kiseline i vitamina B12. To su gradivni elementi za crvena krvna zrnca. Ako nedostaje neki od njih, u prvom redu gvožđe - onda se javlja anemija, odnosno malokrvnost.

Koja je uloga eritrocita?

Glavni nosilac kiseonika u crvenim krvnim zrncima je hemoglobin (Hb). Kada damo krv radi provere takozvane crvene krvne slike,  određuje se količina hemoglobina: nakon što se eritrociti raspadnu,  taloži se hemoglobin kojim su oni ispunjeni, a na osnovu njegove količine se vrši procena eventualne anemije.

Koje su normalne vrednosti hemoglobina?

Za većinu ljudi, one su 12-16g/dl. Pošto se vrednosti u trudnoći koriguju, u tom periodu iznose od 11-16g/dl. Sve što je ispod donje granice, ukazuje na anemiju.

Zbog čega nastaje anemija?

Već je navedeno da nedostatak gradivnih elemenata može da dovede do smanjene količine hemoglobina. Pre svega, to se odnosi na nedostatak gvožđa, naročito kada je u pitanju trudnoća. To je slučaj kod više od 90 odsto anemija u trudnoći.


Foto: Shutterstock

Koji su uzroci nastanka anemije?

Nedostatak folne kiseline i vitamina B12 takođe može da bude uzrok anemije, ali se to veoma retko dešava, pa prvenstveno mora da se obrati pažnja na gvožđe. U svakom slučaju, potrebno je da se ispita o čemu se radi. Danas to nije teško izvesti.

Da li postoje i drugi uzroci anemije?

Postoje krvne bolesti koje se zovu hemoglobinopatije. To su hronične bolesti, koje se pogoršavaju u trudnoći. Najčešće su srpasta anemija i talasemija. Reč je o naslednim bolestima, a problemi nastaju još u ranom detinjstvu, tako da je retkost da se otkriju u samoj trudnoći. Zbog toga je veoma važno da podrobno informišete ginekologa o vašim bolestima, kao i bolestima vaših roditelja i bliže rodbine. Iz određenih razloga, kod ovih krvnih bolesti postoji i višak gvožđa. Ipak, o tome ćemo pisati drugom prilikom.

Kakva je uloga ishrane u trudnoći kada je anemija u pitanju?

Potreba za gvožđem, koje se apsorbuje iz creva, tokom trudnoće je u najmanju ruku dvostruka. Kako trudnoća napreduje, tako su potrebe za gvožđem sve veće. Rezerve koje organizam poseduje nisu dovoljne, pogotovo ako unos gvožđa preko hrane nije odgovarajući. Rezerve se ubrzo prazne, a hemoglobin počinje da pada.

Bez preparata koji sadrže gvožđe, stanje postaje sve teže. Kako trudnoća napreduje - beba uzima sve više gvožđa, tako da se anemija majke pogoršava.

Kakva ishrana pomaže kod anemije trudnica?

Kada su u pitanju vegetarijanci, situacija je nepovoljnija, iz jednostavnog razloga što gvožđe koje se vezuje za biljne proteine nije isto upotrebljivo kao ono koje se nalazi u mesu. Gvožđe iz mesa se mnogo lakše apsorbuje u crevima i, što je još važnije, olakšava njegovu apsorpciju u crevima i iz biljne hrane.

Šta se savetuje vegetarijancima?

Preporuka je da uzimaju oralne preparate gvožđa, i to što pre, ne čekajući da se to iskaže u vidu anemije, odnosno u laboratorijskim nalazima.


Foto: Shutterstock

Kakve su posledice nastale anemije?

Sniženi hemoglobin dovodi do nedovoljne oksigenacije tkiva. Međutim, to nije jedini problem, jer je gvožđe važan sastojak mnogih enzima u ljudskom telu. U slučaju njegovog nedostatka, dolazi do štetnog delovanja na mnoge sisteme koji funkcionišu u našem organizmu. To se u prvom redu odnosi na mozak, nerve, mišiće i kožu. Dolazi do smanjenja fizičke pokretljivosti, pa čak i uobičajeni kućni poslovi postaju teško savladivi. Uglavnom se javlja bezvoljnost i stalan osećaj premorenosti.

Kakav je uticaj na samu trudnoću?

Postoji nesumnjiv dokaz da anemija dovodi do prevremenog porođaja.

Da li postojanje anemije utiče i na sam porođaj?

Na sam akt porođaja utiče minimalno, ali na komplikacije koje su moguće - ima ogroman uticaj. Prvo, žena može u toku porođaja da izgubi, sve zajedno, i do jedan litar krvi, a da to ne poremeti njeno zdravlje. Međutim, kada je prisutna anemija, takva tolerancija ne postoji. Tada su komplikacije moguće. Postoje izvesni dokazi da su krvarenja posle porođaja češća kod anemičnih trudnica, što stvar može dodatno da oteža.

Kako deluje anemija na nerođenu bebu?

Kada se majčine rezerve gvožđa iscrpe, onda je na redu beba - tada se i njene rezerve smanjuju. Takve bebe u prvoj godini nakon rođenja pokazuju sve znake anemije, koji se ogledaju i u povećanoj sklonosti ka infekcijama.

Da li mogu da se odrede rezerve gvožđa?

Odgovor je potvrdan, iz razloga što u krvi mogu da se odrede vrednosti jedne belančevine, koja se zove feritin. Vrednosti feritina su u direktnoj korelaciji, odnosno nesumnjivo ukazuju na veličinu rezervi gvožđa. Čisto gvožđe je otrovno, i kao takvo bi oštetilo naše ćelije, ali kada se spoji sa ovom belančevinom, onda je sposobno da se skladišti u našim ćelijama i odatle koristi kada se za to ukaže potreba. Vrednosti feritina u krvi iznose 15-200 mikrograma po mililitru (µg/ml) za žene i 30-300µg/ml za muškarce (pošto i tate, sadašnje ili buduće, čitaju naš časopis, onda nije na odmet da damo i vrednosti koje se odnose na njih).

Da li sve trudnice treba da uzimaju oralne preparate gvožđa?

Izuzetak su samo trudnice koje iz specifičnih razloga ne smeju da uzimaju gvožđe - to su veoma retki slučajevi, dok će većina imati koristi od unošenja gvožđa. Inače, vitaminski preparati namenjeni trudnicama sadrže i gvožđe - koje je, prema iskustvu, dovoljno za povećane potrebe tokom graviditeta. Nekim ženama je potrebno više, drugim manje, ali to je već procena vašeg doktora. Što se tiče budućih mama koje su totalne vegetarijanke, a uz to anemične ili imaju niske rezerve (feritin), one bez izuzetka moraju da uzimaju preparate gvožđa. Naravno, uz konsultaciju sa ginekologom koji vodi trudnoću.

Dr Dragoslav Lekić, spec. ginekolog-akušer