Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dileme trudnica: Kako izabrati obuću za vrele dane?

Jedan od problema koji nosi trudnoća je i oticanje nogu, naročito leti. Kako, onda, odabrati obuću za vrele letnje dane?

 Izvor: Foto: Shutterstock

Dolazak leta donosi vrućine koje većina ljudi teško podnosi, a naročito u gradovima, gde je temperatura za nekoliko stepeni viša zbog velikog broja automobila koji dodatno zagrevaju vazduh. Trudnice posebno teško podnose toplotu jer zbog specifičnog uticaja hormona imaju osećaj da im je stalno toplo.

Obuća treba da bude bezbedna

Jedan od problema koji nosi trudnoća je i oticanje nogu, naročito leti. Kako, onda, odabrati obuću za vrele letnje dane?

Najpre, treba izbegavati tanke i visoke štikle, koje mogu da dovedu do gubitka ravnoteže ili nezgodnog pada, što može ozbiljno da ugrozi trudnoću. Promena položaja tela zbog rasta stomaka i povećana površina oslonca (trudnice hodaju sa nešto razmaknutim stopalima, kako bi obezbedile bočnu ravnotežu), zahtevaju i bezbednu obuću.

Created: 2010:06:23 17:27:35

Poštedite svoje noge napora

To ne znači da, ako ste do trudnoće nosile štikle, sada treba da ih zamenite potpuno ravnom obućom. Jer, takvom obućom se naglašava lumbalna lordoza (krivina kičme u krstima) - pa u poodmakloj trudnoći, hodajući u ravnom, imate utisak da ćete pasti na leđa. To je zbog pomerenog težišta, što dodatno angažuje mišiće zadužene za balans, tako da se lagana šetnja pretvara u naporan fizički rad. Obuća sa nešto širom štiklom, visine tri do pet centimetara, svakako bi bila optimalna.

Usporena cirkulacija je još jedan problem koji prati trudnoću, tako da treba izbegavati obuću koja može dodatno da je uspori. Pored previsokih štikli, to je tesna obuća, kaiševi na sandalama koji se urezuju u nogu, obuća od veštačkih materijala koji ne dozvoljavaju koži da diše...

Saveti za kupovinu

Medicinska anatomska obuća od nedavno može da se kupi i kod nas. Preporučuju je ortopedi i fizioterapeuti - jer je udobna i sigurna, prsti i peta su zaštićeni, a materijali od kojih je izrađena su antimikrobni (sprečavaju pojavu bakterija i gljivica, kao i nastanak neugodnih mirisa).Međutim, u prodavnicama su se vrlo brzo pojavile kopije ove obuće, koje se ne razlikuju po izgledu, ali se razlikuju po kvalitetu i ceni. Zato obavezno pri kupovini potražite međunarodni sertifikat o ergonomičnosti (znak da je proizvod dizajniran tako da je najbolje prilagođen ljudskom telu).

Ravna stopala i ulošci za obuću

Bolovi u nogama pri hodu se javljaju kod osoba sa ravnim stopalima i spuštenim svodovima, pa se svim ženama koje ih imaju - preporučuje nošenje ortopedskih uložaka u trudnoći. Čak i osobama koje nemaju ove deformitete stopala, preporuka je da preventivno nose uloške. Jer, zbog povećane telesne težine, svodovi mogu da se spuste, kao i zbog razmekšavanja zglobova pod uticajem hormona relaksina. On se u trudnoći luči kako bi razmekšao karlične zglobove i tako obezbedio prolazak bebe kroz karlični kanal. Posledica ovog je za broj veća obuća - ne samo u trudnoći, već i nakon porođaja.

Anatomska obuća – odličan izbor

Kako je za nošenje ortopedskih uložaka neophodna obuća sa zatvorenom petom, tokom leta su najbolje rešenje papuče i sandale koje imaju donji deo anatomski oblikovan. Ponuda ovakve obuće je velika - od sportskih varijanti do klasičnih, pa čak i nešto elegantnijih, tako da svako može da nađe ono što mu najviše odgovara. Jedino treba voditi računa da sandale i papuče budu od prirodnih materijala, posebno deo koji je u kontaktu sa tabanima - kako bi nesmetano mogao da se upija znoj, da ne bi došlo do alergijske reakcije.

Na stopalima se nalazi veliki broj znojnih žlezda, tako da preko njih može da dođe do apsorpcije štetnih materija iz obuće (lepak, boje, preparati kojima se štavi koža) - koje mogu negativno da utiču na vaše zdravlje, a posredno i na zdravlje vaše bebe, pa nikako ne treba kupovati obuću nepoznatog porekla, bez deklaracije.

Papuče, klompe, sandale

Na stopalima se, takođe, nalaze nervni završeci svih organa, preko kojih je moguće posebnom tehnikom masaže (refleksoterapijom) uticati na njihov rad. Međutim, ona se u trudnoći ne preporučuje, jer može da dovede do neželjenih efekata. Ovaj podatak dovoljno govori o osetljivosti stopala i mogućem uticaju na čitav organizam, što znači da sa posebnom pažnjom treba birati obuću, posebno u trudnoći.

Papuče su tokom leta svakako najčešći izbor - jer se lako obuvaju, pa ne morate da se savijate, što nimalo nije lako sa velikim stomakom. U isto vreme, one su i najnestabilnije, jer peta lako može da sklizne preko ivice, tako da nisu najbezbednije. Klompe ili papuče koje su napred zatvorene,  anatomskog oblika koji podržava svodove, dobar je izbor. Posebno ako imaju kaiš, koji ih lako pretvara u sandale (možete da ga koristite kada dugo hodate, ili je teren neravan). Inače, prave se od prirodnih materijala, kože i drveta - koji obezbeđuju da se stopala normalno znoje i da koža diše.

Snežana Milanović, visoki strukovni terapeut

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Vesti

Porodica