Mame na društvenim mrežama uglavnom objavljuju fotografije savršeno uredne dece, nasmejane su, odmorne i sve je idealno, a onda mama sa druge strane ekrana počne da se pita - "zašto ja ništa od ovoga ne uspevam"? Živimo u svetu kada postaje sve teže razlikovati stvarnost od iluzuje, pa tako i mame zaborave da je na Instagramu i roditeljstvo najčešće obojeno samo svetlim bojama - u praksi nije baš tako.

Ako ste vi jedna od mama koja se često preispituje, pogledajte ovu listu i nemojte više kriviti sebe što niste savršeni.

Evo zbog kojih 10 stvari se mame stide, a ne bi trebalo:

1. Kuća je u neredu. Znamo da ima majki koje neće ići u krevet dok se pod ne opere. Ali ako nemate energije i vremena da čistite svaki dan, da igračke postavljate na svoja mesta, a onda one ponovo prekriju pod nakon 5 minuta, niste sami.

2. Pogrešna hrana. Sveže kuvani ćureći kotlet i povrće kuvano na pari su odlični. Ali šta ako tvrdoglavi mali ne jede ništa osim testenina, hleba i svežeg sira? Osim toga, postoje okolnosti kada se gladna beba mora hraniti kotletima ili ručkom koji je ostao od juče... Pa čak i brzim užinom na putu!

3. Majica sa mrljom, pantalone sa malom rupicom, roze kombinezon od ćerke vašeg rođaka na vašem dečaku... Verovatno svako ima stvari "za dom" koje se neće videti na fotografijama.

4. Propuštena šetnja. Napolju je previše toplo ili hladno. Takođe imate bolne menstruacije. Ili migrena. Ili ste zaglavili na poslu. Smirite se: ne šetaju sve majke sa decom 4 sata svaki dan!

5. Dete ne spava na vreme - Gosti, porodični odlazak u prodavnicu, odmor ili putovanje - i sada vaša beba preskače dremke ili ide u krevet bliže ponoći. Stariji rođaci mogu da se bune: "21 sat je, a dete nije u krevetu."

6. Poteškoće sa pranjem dečijih zuba - 1 minut umesto 5. Stomatolozi savetuju, preporučuju, upozoravaju, ali neka bar neko od njih pokuša da uđe u usta jednoipogodišnjaka koji ujeda!

7. Psovanje pred detetom. Bez obzira koliko kontrolišete svoj govor, ako u mraku nagazite na lego kocku, malo je verovatno da ćete prsnuti govoreći: "Oh, kako boli!"

8. Crtani filmovi. Recept je jednostavan: uključite ga na pola sata da se odmorite ili mirno skuvate supu. I strašno se stidimo toga.

9. Hirovi i napadi besa deteta - Klinac je bacio igračku u besu ili je lopaticom udario drugara u pesku. Takvi momenti kod male dece se ne mogu predvideti, kontrolisati ili ispraviti "pravilnim vaspitanjem". Ali mama i dalje želi da propadne u zemlju i kupi sve što dete traži samo da bi se smirilo i prestalo da viče dok iz očiju drugih ljudi izbijaju laseri ka njoj.

10. Sportska odeća i bez šminke. Sa nemirnom bebom, čak i 10-minutno tuširanje postaje podvig, a i mame starije dece nemaju uvek vremena i energije da izgledaju kao da su na naslovnoj strani. Punđa na glavi, farmerke ili trenirke, patike i podočnjaci su uniforma mnogih mladih majki.

BONUS VIDEO:

Da li je teže zaposlenim majkama ili domaćicama  TikTok/ imperfectalignment

(Yumama/T.A.S.)