Mnogi ljudi se trude da od svog dvorišta naprave prave šarene oaze koje u proleće i leto izgledaju nestvarno. Ali ukoliko imate malu decu, pazite šta gajite u dvorištu jer neke biljke su veoma otrovne iako izgledaju prelepo.

Predstavljamo vam listu od 11 biljaka koje su otrovne i mogu ostaviti velike posledice na zdravlje ukoliko ih znatiželjno dete pojede:

Oleandar

Oleandar raste kao zimzeleno bilje, ali zbog lepote cvetova može se gajiti i u baštama. Međutim, veoma je otrovan (čak i kada se osuši), naročito list, a može čak biti i smrtonosan. Najčešći simptom trovanja je promene u srčanom ritmu i cirkulaciji krvi.

Hortenzija

Ovaj grm najčešće se sadi uz zidove kuća, na travnjacima ili terasama. Cvet je otrovan i uzrokuje bolove u stomaku, znojenje, malaksalost, povraćanje.

Bršljan

Bršljan je biljka koja se penje uz drveće, kamenje, zidove, i svi njeni delovi su gorkog ukusa i otrovni ako se progutaju (ne izaziva problem pri dodiru). Simtomi trovanja su mučnina, povraćanje, proliv…

Bršljan, biljka
Shutterstock Bršljan

Digitalis

Digitalis je takođe izuzetno opasan za vaše dete, jer može da izazove srčanu aritmiju, smetenost ili zbunjenost, kao i probleme sa stomakom.

Hrizanteme

Dodirivanje i branje listova ove biljke, zbog isparenja koja se tom prilikom ispuštaju, mogu da prouzrokuju dermatitis

Ljutić

Ova biljka se može naći u mnogim baštama, ali vodite računa da je vaše dete slučajno ne pojede, jer može da prozrokuje ozbiljna oštećenja digestivnog trakta. Takođe ne bi smelo da je bere, jer ukoliko ulja iz stabljike dođu u kontakt sa kožom mogu stvoriti plihove.

Đurđevak

Đurđevak raste u šumama ali se sadi i u dvorištu zbog lepog izgleda i prijatnog mirisa. Međutim, imajte na umu da je cela biljka otrovna. Nakon dodirivanja cveta, stabljike ili korena biljke, neka vaš mališan obavezno opere ruke. Ukoliko proguta i najmanji delić biljke može da oseti sledeće simptome: mučninu, vrtoglavicu, povraćanje, bolove u stomaku, proliv, grčeve. Đurđevak ima i crvene plodove koji su takođe otrovni.

Đurđevak, biljka
Shutterstock Biljka Đurđevak

Glicinija

Ova ukrasna biljka ima grozdaste bele, roze ili ljubičaste cvetove, koji su otrovni, kao i njeni ostali delovi. Trovanje može da uzrokuje vrtoglavicu, povraćanje, grčeve, proliv.

Zumbul i Zelenkada

Lukovice zumbula i zelenkade se veoma lako mogu počupati i one su izuzetno otrovne u slučaju da vaš mališan proguta i najmanji deo.

Bobice zove

Starija deca obično koriste ove bobice za tzv. “pljuce”, međutim bobice zove mogu da prouzrokuju ozbiljne probleme sa stomakom.

Narcis

Svakodnevni kontakt sa ovom biljkom, branje i mirisanje, može kod vašeg mališana da izazove dijareju, povraćanje i mučninu.

(Yumama)