Ukoliko imate jedno dete, a drugo je već na putu ili planirate uskoro i drugu trudnoću, ovaj tekst definitivno treba da pročitate. Naime, tata desetomesečnog deteta nedavno je pitao ljude na forumu Reddit šta su radili kako bi tranzicija od jednog do dvoje dece bila lakša.

"Svi kažu da je mnogo teško kada stigne drugo dete. Za vas koji imate više dece, setite se – šta ste radili kako biste se pripremili i što lakše prilagodili za drugo dete?", postavio je tata pitanje, a odgovori koje je dobio su dragoceni.

Čitajte detetu knjige da ga pripremite za novu bebu

"Pričali smo o bebi, maminom velikom stomaku, mesecima smo mu pričali kako je sjajno da bude stariji brat", napisao je jedan tata. Takođe, puštali su mu na Instagramu snimke druge dece koja upoznaju svoje mlađe braću i sestre. "To je našem sinu pomoglo da bolje shvati sve što će uslediti".

Izdvojite vreme da se igrate sami sa detetom

Kada nova beba stigne, obavezno izdvojite malo vremena svakog dana koje ćete posvetiti samo starijem detetu, to je savet jednog tate dvoje dece. On kaže da je to "mnogo doprinelo emocionalnoj stabilnosti u našoj kući".

Ne odlažite obaveze

Kada imate dvoje dece koja zahtevaju vašu pažnju i brigu, može se desiti da odlažete neke obaveze, ali roditelji upozoravaju da se tako može nagomilati previše stvari koje kasnije treba završiti.

Sve pripremajte unapred

Jedna mama dvoje male dece kaže da pre nego što njen suprug ode na posao, oni pripreme odeću za decu, operu flašice i sipaju vodu u njih, odmere potrebnu mlečnu formulu za taj dan i pripreme ručak za njih i starije dete.

"To je posao, ali čini sav haos mnogo podnošljivijim", priznaje ona.

Opustite se

Ista mama kaže da će mnogo pomoći ako se malo opustite. Govoreći o svojoj situaciji, ona ističe da je ranije vodila računa da kuća uvek bude uredna, igračke su bile samo u prostorijama na gornjem spratu, a kada je stiglo drugo dete, rešila je da se opusti.

"Na kraju će sve doći na svoje mesto, ali sada imam važnijih stvari o kojima moram da mislim nego o tome što je nered na podu".

Naviknite dete na oba roditelja

U porodicama gde su prisutna oba roditelja, nekako je normalno da sasvim mala deca budu vezanija za jednog od njih, obično za majku. Druga trudnoća je sjajna prilika da se potrudite da dete navikne na oba roditelja, u smislu da bilo ko od njih može da ga uspava, nahrani, odvede u park. To će mnogo olakšati posao kada stigne nova beba u kuću.

Ne brinite previše

Jedan tata poručio je da ne brinu previše o budućnosti i stvarima koje se još nisu desile – na primer, kako će se izboriti sa grčevima, nespavanjem... On poručuje da ćete rešenje naći kada vam bude bilo potrebno.

I možda najvažniji savet koji roditelji daju – pokušajte da uživate. Sasvim sigurno će biti situacija u kojima ćete želeti da pobegnete negde, ali na kraju dana, znaćete da je sve vredno toga.

BONUS VIDEO:

Kupanje bebe TikTok/thedixonfamily111

(Yumama/N. Z.)