Ako i dalje birate ime za dečaka, a voleli biste da počinje na slovo M, možda inspiraciju nađete u neustrašivim i hrabrim vladarima i knezovima u Srbiji. Iako su stara vekovima, zbog svojih moćnih značenja popularnost ovih imena ne jenjava ni danas.

Marko - muško ime koje je u Srbiji popularno punih 10 vekova. Postoje dva izvora o značenju imena, prema jednom, prevod ovog imena bi bio "rođen u martu", prema drugoj, pridev "mas, maris" što znači "muževan".

Vladar iz istorije: Kraljević Marko ili Marko Mrnjavčević, sin Kralja Vukašina, srpski vlastelin, koji je vladao u razdoblju 1371-1395 u kraju oko Prilepa poznatom kao Prilepsko kraljevstvo.

Milan - u prevodu sa bilo kog jezika ima značenje takvo da predstavlja muškarca koji je "mio, drag, umilan i milostan"

Vladar iz istorije: Posle ubistva kneza Mihaila Obrenovića, za novog naslednika je proglašen Milan Obrenović. Knez Milan Obrenović je 1872. godine preuzeo vlast od namesništva.

Miloš - može se protumačiti kao – "muška osoba koja je poštena i vrlo nesebična"; "onaj koji voli i poštuje svoje bližnje"; "muškarac koji brine za svoje najdraže osobe"; "dobra ili blaga osoba"; "osoba koja je dopadliva i brižna"; "drag"; "mio"; "dobar"; "pošten"; "pravedan".

Dečak, hrabar, park, igra
Shutterstock Hrabar dečak

Vladar iz istorije: Miloš Obrenović bio je knez Srbije od 1817. a pre toga drugi vrhovni vožd od 1815. godine. Godine 1830. dobio je dostojanstvo naslednog Kneza.

Milutin - označava ličnost koja je uvek spremna da se bori i časnom borbom rešava problem, a novija etimologija navodi i da ovo ime obeležava osobe koje su izuzetne i dostojne divljenja.

Vladar iz istorije: Srpski kralj Milutin, jedan od najmoćnijih srpskih vladara, sin Uroša I.

Mladen - izvedeno od reči "mlad" koje znači "zauvek mlad, mladolik, čio i vitalan";

Ličnost iz istorije: srpski vlastelin iz prve polovine XIV veka i rodonačelnik porodice Branković. Bio je u službi kralja Milutina, Stefana Dečanskog i cara Dušana. Nosio je titulu župana, a kasnije i vojvode.

(Yumama)