Smatar se da je ime Milutin nastalo od prideva - mio, u smislu - drag. Etimološka literatura govori i o tome da je osnovno poreklo imena Milutin od latinske imenice "miluus" ili jastreb, ali i soko golubar u slobodnom prevodu. Označava i ratobornost.

Postoje i zapisi da se značenje imena dovodi u vezu i sa latinskim pridevom "miluinus", što doslovno označava pohlepu, ali i onoga „koji hoće više“.

Ime Milutin obeležava ličnost koja je uvek spremna da se bori i časnom borbom rešava problem, a novija etimologija navodi i da ovo ime obeležava ličnost koja je izuzetna i dostojna divljenja.

Najpoznatiji Milutin među Srbima je kralj iz loze Nemanjića, kao i Milutin Milanković, naučnik dvadesetog veka koji je bio veliki popularizator nauke.

Milanković je dao ogroman doprinos mnogim naučnim objašnjenjima kao što su pojave ledenih doba na Zemlji, kao i klimatske promene, koje mogu da se očekuju u budućnosti. On je takođe 1923. godine predložio reformu julijanskog kalendara čija je suština bilo da su sve prestupne godine deljive brojem četiri.

(Yumama)