Početak trudnoće zna da bude naporan za većinu žena. Kako one to opisuju, nemaju snage, žele da spavaju sve vreme i da ništa ne rade, a deluje im kao da takvo stanje traje čitavu večnost. Glavno pitanje svih trudnica u tom periodu je kada će to stanje prestati i kada će im se energija vratiti. Evo šta stručnjaci kažu.

Pospanost i gubitak energije su uobičajeni simptomi u ranim fazama trudnoće, a do toga dolazi zbog promene hormona. Ovo stanje može da se nastavi tokom trudnoće, ali u većini slučajeva je ograničeno na prva tri meseca.

Kada su ovi simptomi znak bolesti?

Pospanost i umor se mogu primetiti i kod nekih bolesti, kao što su anemija i disfunkcija štitne žlezde. Da bi se one isključile, potrebno je da se proveri krvna slika, TSH i nivo feritina.

Sa niskim hemoglobinom i feritinom, lekari će vam prepisati suplemente gvožđa, a endokrinolog vam može dati terapiju kako bi se stabilizovao rad štitne žlezde.

Ako je prema analizama sve u redu, onda samo treba da sačekate da prođe ovaj period.

Trudnoća, umor, spavanje, glavobolja, mučnina
Shutterstock Umor u trudnoći

Šta može da vam pomogne da se osećate bolje?

  • Napravite plan dnevnih rutina onako kako vama odgovara, i poštujte ga.
  • Dodajte umerene vežbe jer tokom aktivnosti raste raspoloženje i pojačava se energija. Ne treba da budu naporne vežbe, angažujte se onoliko koliko vam prija.
  • Ako ste trudni i idete na posao, pravite češće kratke pauze kako ne biste osećali veliko preopterećenje na kraju dana.
  • Pokušajte da provodite više vremena na otvorenom, i češće provetravajte kuću.
  • Jedite redovno i uravnoteženo. Doručak je obavezan i ako ne osećate glad.
  • Pijte što više tečnosti, a ako vam se ne dopada ukus vode, možete dodati malo limuna ili krastavca.
  • Pazite na san. Pokušajte da spavate i da se budite uvek u isto vreme, a ako imate mogućnosti, odmorite i tokom dana.

(Yumama)