Štitna žlezda ima ulogu u kontroli metabolizma, a njen poremećaj može da utiče na reprodukciju. Kod žene koje imaju smanjen ili povećan rad štitne žlezde češće dolazi do neplodnosti i spontanih pobačaja.

Poremećen rad štitne žlezde u trudnoći može da dovede do hipertenzije, abrupcije posteljice, prevremenih porođaja, a može i negativno da utiče na razvoj fetusa.

Kod žena sa normalnim nivoom tireostimulirajućeg hormona (TSH) ali sa postojanjem anti-tireoidnih antitela (autoimuna bolest štitne žlezde), postoji rizik od spontanog pobačaja.

Tokom trudnoće postoji povećana potreba za hormonom štitne žlezde, a žene sa visokim nivoom TSH hormona na početku trudnoće, neće moći da zadovolje ove potrebe organizma i u većem su riziku od spontanog pobačaja.

Ultrazvuk, trudnica, doktor, pregled
Shutterstock Trudnica na ultrazvučnom pregledu

Normalna funkcija štitne žlezde je neophodna za uspešnu i zdravu trudnoću, a normalnim vrednostima TSH smatra se između 0,45 mlU/L. Međutim, gornja granica koja se smatra normalnom u opštoj populaciji, kod trudnica mora da bude niža.U trudnoći vrednosti od 2,5mlU/L i više se smatra kritičnom za pobačaj ili prevremeni porođaj. Što je nivo TSH veći, mogućnost spontanog pobačaja je takođe veća.

(Yumama)