Božić je definitivno najradosniji praznik u hrišćanstvu, a roditelji imena za svoju decu često biraju po prazniku na koji su se rodili. Ako se vaša beba rodi na današnji dan, postoje imena koja im se najčešće daju.

Pošto se za decu rođenu na Božić veruje da im je život naklonjen, pošto su zaštićena danom svog dolaska na svet, odnosno Hristovog rođenja.

Mnoga od njih se zovu Božidar, Božidarka, Božica, Boža, Božanka, Božena, Božimir, Božimirka... Međutim, neki roditelji se radije opredeljuju za imena Kristijan, Kristina ili Hristina, što se prevodi kao "hrišćanin". I to, takođe, asocira na zaštitu mališana.

A time se rukovode i roditelji dece rođene bilo kog zimskog dana, jer se u staro vreme verovalo da ona moraju posebno da se čuvaju, kako se ne bi razbolela u prvim hladnim i snežnim trenucima života. Zato su im davali imena koja bi trebalo da ih štite, a evo koja su to imena najčešće davana:

Nikola/Nikolina

S obzirom na to da je Sveti Nikola, koji bi mogao da se prevede kao pobednik ili onaj koji donosi pobedu, 19. decembra, deca rođena u ovom mesecu su se često nazivala Nikola i Nikolina.

Dečak, hrabar, park, igra
Shutterstock Hrabar dečak

Snežan/Snežana

Ime je izvedeno od "sneg", pa se daje deci da bi bila lepa i nežna. Bela kao sneg. Muški oblik se uglavnom izgubio, dok je ženska varijanta i dalje popularna.

Vuk/Vukosava

Da bi dete rođeno u zimskim mesecima bilo otporno na hladnoću, daje mu se ime Vuk ili Vukosava (Vuka). Veruje se da će to ojačati mališana.

Andrej/Andrijana

Ime se obično daje deci rođenoj 13. decembra kada je slava Svetog apostola Andreja Prvozvanog, ali i mališanima koji su svet ugledali bilo kog zimskog datuma, jer simboliše hrabrost.

Stefan/Stefana

Deca rođena oko praznika Svetog Stefana, 9. januara, najčešće se zovu po imenu ovog sveca.

Dete, riđa kosa, crvena kosa
Shutterstock Riđokosa devojčica

Vasilije/Vasilija

Ime se uglavnom daje deci rođenoj 14. januara, na praznik Svetog Vasilija, a u prevodu znači "carski".

Jovan/Jovana

Mališani rođeni na Svetog Jovana Krstitelja, 20. januara, obično dobijaju ovo ime, koje u prevodu znači "bog je milostiv".

Sava/Savka

Ime asocira na Svetog Savu, čiji se dan proslavlja 27. januara, a prevodi se kao "pravedan".

(Yumama)