Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

ROĐENI SU DA VLADAJU I PREDODREĐENI SU ZA USPEH: Vraća se popularnost muškog imena, koje je nekad bilo omiljeno u Srbiji

Autor Sandra Krstanović

Staro muško ime sa prelepim i moćnim značenjem, pogledajte zašto ga roditelji u Srbiji obožavaju.

 dečak-igra-pas.jpg Izvor: Shutterstock

Etimološke hipoteze o poreklu muškog imena Vasilije su višestruke. Po jednoj od njih, Vasilije je poreklom iz grčkog jezika i potiče od reči “basilios”, što znači carsko, kraljevsko, vladarsko, plemićko. Druga teorija o poreklu imena Vasilije, pretpostavlja da ime potiče od engleske reči “basil”, koja znači ime biljke bosiljak ili basilika.

Značenje muškog imena Vasilije, u “prenesenom”smislu, može da se protumači kao – “onaj koji je kruna uspeha”; “onaj koji je rođen da vlada”; “onaj koji je rođen kao plemić ili koji je rođen za vladara”; “onaj koji ima uspeha u životu”; “onaj koji je kao kralj”; “osoba koja je zdrava” ili “ona osoba koja je mirisna kao bosiljak”; “onaj koji se u sve meša”; “onaj koji je “zelen” (u smislu reči naivan ili nezreo kao osoba)”.

Najpoznatiji nadimci i imena “od milja” za ime Vasilije su – Vasa; Vaso; Vaske; Vasko ili ime Vaskić, dok su izvedenice i varijantne forme imena Vasilije relativno retke, a najpoznatije su pak Vasilj; Vasilij; Vaskez; Basil; Vasil ili neka poznata ženska imena, kakva su Vasilija i Vasilisa.

(Yumama)

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica