Tokom prvog trimestra trudnoće dolazi do velikih promena u telu žene. Kako mnogi stručnjaci kažu, ono se potpuno obnavlja, a fetus prolazi put od dve ćelije do malog čoveka.

U prvom tromesečju dešavaju se najveće promene, te u njemu nastaju svi organi bebe. Evo šta se dešava u telu majka, a šta sa fetusom u ta prva, najvažnija, tri meseca:

Prvi mesec

Telo žene: Materica, koja je pre trudnoće bila veličine mandarine, počinje da raste. Grudi su napete i veoma osetljive, ponekad i bolne.

Beba: Raste kao mehur od sapunice, a po izgledu podseća na malu ušnu školjku veličine 4-5 milimetara. Iako se zove embrion, pluta u plodovoj vodi i tokom prvih 6 dana trudnoće, kada nije ni na koji način povezan sa majkom. Njegovo srce počinje da kuca 21. dan nakon začeća, a istovremeno se formiraju mozak i kičmena moždina. Do kraja prvog meseca, beba dobija pupčanu vrpcu, koja se zatim povezuje sa posteljicom.

Grudi
Shutterstock Žena oseća promene na grudima

Drugi mesec

Telo žene:Grudi i materica nastavljaju da rastu, ali pošto je još uvek sve malo i smešteno u karlicu, niko neće primetiti da ste trudni.

Beba: Veličina embriona je približno 3-4 cm, a težina 2-8 grama. Počinju da se pojavljuju crte lica, pojavljuje se očna duplja, formiraju se ruke, noge i prsti, a pojavljuju se i unutrašnji organi: digestivni sistem, jetra, bubrezi, urinarni trakt.

Trudnoća, ultrazvuk
Shutterstock Trudnica gleda sliku sa ultrazvuka

Treći mesec

Telo žene: Materica ispunjava malu karlicu i polako se penje ka stomaku. Još malo i svi će moći da primete da ste trudni.

Beba: Embrion postaje fetus. Težak je od 45 g do 65 g, a dostiže dužinu od 10-12 cm. Dete pokreće ruke i noge, stiska šake, klima glavom, a kapci koji se pojavljuju omogućavaju mu da zatvori i otvori oči. Još jedna 'akvizicija' je spoljašnje i unutrašnje uvo bebe. U 8. nedelji kod budućih dečaka formiraju se muški testisi (gonade). Počinju da proizvode testosteron, muški polni hormon.

(Yumama)