Bebe se u stomaku razvijaju od malenog zrna do pravog ljudskog bića sposobnog za spoljašnji svet. Snimci sa ultrazvuka uvek su fascinantni, a ova mala čuda napreduju iz dana u dan.

Kada je u pitanju razvoj vida kod beba, one počinju da vide svetlo u drugom tromesečju, ali oko 28. nedelje trudnoće mogu da otvore svoje oči u materici i da trepcu. Deluje fascinantno, zar ne?

Ako uperite baterijsku lampu u svoj trudnički stomak, beba će se uzvrpoljiti i te pokrete možete osetiti, ali ono što ne možete da vidite i što ultrazvuk može da snimi jeste da će beba u tom trenutku namignuti. Ovo može biti njena prva igra.

Na video snimku ultrazvuka, pogledajte kako beba trepće u stomaku:

Ono što je takođe zanimljivo kada su oči novorođenčeta u pitanju je da se one nastavljaju razvijati i posle rođenja. Iako su mnoge bebe rođene sa plavim očima, ova boja će se kod većine promeniti.

Čim vaše dete ugleda svetlo u porodilištu, počinje proizvodnja melanina u dužici, što odmah može prouzrokovati promenu boje. Boja očiju vašeg deteta na rođenju zavisiće od nivoa melanina, pa tako dete može imati plave, sive, zelene ili smeđe oči. Međutim, tu se boja njenih očiju ne određuje definitivno.

Kako beba raste, stvaranje pigmenta se povećava, posebno ako za to postoji genetska predispozicija, odnosno ako roditelji imaju tamne oči. Melanin je protein, a njegova vrsta i količina zapisana je u genima, ali postoji trik koji može da vam pomogne da otkrijete koju boju očiju će beba imati.

(Yumama)