Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

4 NAJLEPŠA GRČKA IMENA ZA DEVOJČICE: Srbi ih obožavaju, jedno znači život, drugo pobeda, ali sva imaju moćnu simboliku

Izdvojili smo za vas najlepša grčka imena za devojčice koja se vrlo često mogu čuti u Srbiji, a sva imaju moćna značenja.

 Devojčica, beba Izvor: Shutterstock

Grčka imena su veoma lepa, pa roditelji u Srbiji vrlo često biraju baš takva za svoju decu. Kada su u pitanju ženska imena, u poslednjim generacijama su vrlo česta baš imena ovakvog porekla.

Izabrali smo za vas četiri ženska imena koja imaju grčko poreklo, pa ukoliko uskoro očekujete prinovu, a još se niste odlučili za ime svoje princeze, možda vam baš neka od ovih budu dobra inspiracija, posebno kada pročitate njihova divna značenja.

Irina

Irina je žensko ime iz grčkog jezika i znači mir, spokoj... Popularne su još i varijante Irena, u ruskom jeziku Rina, a u engleskom Ajrin. U srednjovekovnom srpskom jeziku bila je popularna varijanta Jerina ("Prokleta" Jerina bila je srpska vladarka, žena despota Đurđa Brankovića).

Nika

Nika je grčkoj mitologiji boginja pobede. Ona je kći Titana Palanta i boginje Stiks. Njen pandan u rimskoj mitologiji je Viktorija.

 Devojčica, riđa kosa, pegice, plave oči
Riđokosa devojčica sa pegicama
Izvor: Shutterstock

Zoja

Zoja je srpska varijanta starogrčkog imena Zoe i znači život.

Anastasija

Smatra se da ime Anastasija/Anastazija vodi poreklo iz grčkog jezika. Ovo ime hrišćanske svetiteljke u slobodnom prevodu znači "ona koja je vaskrsla". Supruga Stefana Nemanje, majka Svetog Save zvala se Anastasija.

(Yumama)

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica