Trudnoća može značajno da utiče na libido žene, dolazi do povećanja i smanjenja, što je apsolutno normalno i povezano sa različitim fazama trudnoće.

Iako je iskustvo svake žene jedinstveno, postoji nekoliko uobičajenih situacija u kojima libido opada ili raste tokom trudnoće. Evo šta možete da očekujete:

Prvo tromesečje (0-13 nedelja)

Kod nekih žena zbog povećanog nivoa hormona, neprijatnih fizičkih simptoma i stresa koji nose prvi meseci trudnoće, može da dođe do smanjenog libida.

Nakon što se embrion implantira u zid materice, ćelije u placenti počinju da proizvode hormon koji se zove humani horionski gonadotropin (hCG). On stimuliše proizvodnju drugih hormona kao što su estrogen i progesteron. Rast ovih hormona tokom prvog tromesečja može da izazove promene raspoloženja i mučninu. Drugi simptomi koji mogu da utiču na libido u ovom periodu su:

Međutim, neke žene mogu da otkriju i da im ove promene hormona izazivaju i povećan libido.

Grudi
Shutterstock Osetljive grudi na početku trudnoće

Drugo tromesečje (14-27 nedelja)

Generalno, libido kod većine žena raste tokom drugog trimestra. Nivo hCG-a dostiže vrhunac oko 6. nedelje trudnoće, i posle toga počinje da se smanjuje što obično utiče i na smanjenje mučnina i povećanje energije.

Pored toga, nivo estrogena i progesterona nastavlja da raste kako bi podržali razvoj fetusa. Estrogen povećava i protok krvi do vulve i može da dovede do pojačanog uzbuđenja, osetljivosti i zadovoljstva.

Trudnoća, mučnina, trudnica, gorušica
Shutterstock Trudnica sa mučninom

Treće tromesečje (28-40 nedelja)

Ovo je period u kom se žene suočavaju sa možda i najvećim izazovima u trudnoći. Oticanje, brzo povećanje telesne težine, iscrpljenost i bolovi u telu mogu da otežaju intimne odnose.

Nelagodnost ili bolom tokom odnosa mogu da izazovu određenu zabrinutost, ali su uobičajeni. Promena poza može da reši ovaj problem. Međutim, žene koje žele da imaju odnose, ali smatraju da im stvaraju neprijatnosti, možda bi bilo bolje da razmotre druge oblike intimnosti u ovom trenutku.

(Yumama)