Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

GRCI VERUJU DA GA JE NOSILA NAJLEPŠA ŽENA KOJA JE HODALA ZEMLJOM: Ime koje zrači svetlost i donosi sreću svima oko sebe

Autor Radmila Ilić

Veruje se da je ovo žensko ime nosila najlepša žena koja je hodala zemljom, a roditelji ga i danas rado biraju za svoje devojčice.

 Devojčica, cveće Izvor: Shutterstock

Žensko ime koje je godinama na listama najpopularnijih imena kako kod nas, tako i u zemljama regiona, definitivno je ime Helena.

Poreklom je staro-grčkog jezika, dok se kod nas i uostalom u svim slovenskim zemljama, smatra 'izvedenicom' od imena Jelena, što osim laičkog nema naučno 'pokriće' niti neki krucijalni etimološki dokaz.

Stara grčka legenda kaže da je helena bila najlepša žena koja je hodala zemljom i da je bila ćerka boga Zevsa i njegove žene Lede, a da ju je u svom spevu "Ilijada" Homer opevao kao "lepu Helenu ili Jelenu", ženu Menelaja, kralja Sparte, zbog koje je vođen Trojanski rat; upravo se po nekim navodima ime Helena odnosi tj vodi svoje poreklo od imena boginje Helene.

Značenje imena Helena

Ime Helena ima više značenja, a to su: "žena koja je obasjana suncem"; "osoba koja je sjajna kao sunce"; "ona koja zrači svetlost i toplinu"; "osoba koja donosi radost i sreću"; "osoba koja je sjajna; dobra; blistavog uma; čistog srca i duše"; "osoba koja rasvetljava tamu"; "žena sunce".

 Devojčica, cveće
Devojčica u haljini i sa cvećem u kosi
Izvor: Shutterstock

Nadimci ženskog imena Helena

Nadimci i hipokoristike od imena Helena su – Hela; Ela; Elica; Elana; Eluška; Heli; Eli; Ali; ili pak Helen ili Elena.

(Yumama)

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica