Sve je češća praksa da roditelji biraju moderna, retka i neobična imena za svoju decu, a stara, tradicionalna imena koja su karakteristična za našu Srbiju, nažalost se sve manje mogu čuti.

Ženska imena koja su krasila naše bake i dalje se nekad 'provuku' među decom, pa možda i vam budu inspiracija ako razmišljate o imenu koje ćete dati vašoj princezi.

Evo 10 imena karakterističnih za neka prošla imena, ali i njihova značenja:

Ankica: Ankica i Anica su varijante imena Ana, koje potiče od starohebrejskog "Hannah", a u bukvalnom prevodu znači "milost, zahvalnost! Kako je ime Bogorodice Marije bilo Ana, u različitim verzijama je ovo ime popularno već vekovima među hrišćanima.

Bogdana, Bogdanka: Ovo je ženska varijanta imena "Bogdan", u čijoj je osnovi reč "Bog", a označava bebu koja je "Božji dara", "Bogom dana". Staro verovanje kazuje da su deca sa ovim imenom "zaštićena od Boga", a davala su se i onoj deci koja su dugo i željno iščekivana.

Danica, Danka: Ovo je slovensko ime, a postoje dva objašnjenja za ovo ime, jedno je da je nastalo od reči "dan", dok je drugo da potiče od narodnog naziva za Veneru - zvezda Danica, koju je moguće videti i rano ujutru, pre zore. Ime simboliše jasnu, svetlu devojčicu punu nade i vere.

Đurđija, Đurđica: Ovo je ženska varijanta imena Georgije i Đorđe, a slična su i Đurđa i Đurisava. Izvedeno je od grčke reči "georgos" što znači "zemljoradnik".

Beba, devojčica
Shutterstock Devojčica

Žanka: Ovo je kratka varijanta imena "Božana", a znači "neko ko dolazi od Boga".

Kalina: Reč je imenu slovenskog porekla, a zapravo je naziv ukrasne biljke "obične ili divlje kaline" koje je postalo lično ime. Ova biljka je inače veoma otrvona, pa simbolično predstavlja jaku ženu koja je veliki borac. Postoji i objašnjenje da je ovo ime poteklo od reči "kaline" što na grčkom znači "dobar, častan" čovek.

Lenka: Skraćena verzija ženskih imena "Magdalena", "Helena" i "Jelena". Potiče od grčke reči "helle" što znači "sjajna, blistava", a označava i "sunčevu svetlost". Prema helenskoj legendi to je bilo ime najlepše žene sveta, kćerke Zevsa - Labuda i Lede, sestre Kastora i Poluksa.

Malina: Najčešće tumačenje ovog imena je da je reč o nazivu za voće koje je uzeto za lično ime, a u našem narodu simboliše slatku, simpatičnu i lepu devojku.

Devojčica, cveće
Shutterstock Devojčica sa plavim očima

Spomenka: Ovo je ime domaćeg porekla, a nastalo je od naziva za cvet 'spomenak'. Postoji i mišljenje da je nastalo od reči 'spomen' (uspomena, sećanje, koga pominju, pamte - nezaboravan, nezaboravna).

Sunčica: Ovo ime je izvedeno od imenice "sunce", slovenskog je porekla i u prenesenom značenju odlikuje osobu koja je "svetla, sjajna, blistava, topla, nežna".

(Yumama)