Žensko ime Ana je jedno od onih koji nikada ne izlaze iz mode. Spada u 10 najpopularnijih imena u našoj zemlji, ali i zemljama regiona koje se daju novorođenim devojčicama.

Poreklo ženskog imena Ana

Ovo ime vodi poreklo iz starog hebrejskog jezika, i predstavlja izvedenicu od imena Hana (Hannah), ali su pak neka tumačenja pokazala da je to isto ime bilo jako rano zastupljeno i u latinskom i u starogrčkom i ruskom jeziku.

Značenje ženskog imena Ana

U osnovi reči Ana je korenska imenica koja ima značenje milosrdnost, blagost, svetlost; dobrota; milosrđe; bogobojažljivost, iako se u hrišćanstvu značenje imena Ana reprodukuje kao – "ona koja je blažena"; "ona koja će vaskrsnuti"; "žena koja će ponovo da se rodi"; ili pak kao ona "ženska osoba koja je besmrtna"; "svetica"; "žena koja je večita radost i milosrdna osoba".

devojčica jede lubenicu.jpg
Shutterstock Devojčica jede lubenicu

Biblijsko ime

Sveta Ana je bila prema tumačenju hrišćanske religije, majka Bogorodice Marije, odnosno majke Isusa Hrista, i ona je Bogorodicu takođe rodila "bezgrešnim začećem", i to u svojoj kasnoj pedesetoj godini života, nakon što se dugo molila Bogu za potomstvo, i živela isposničkim i poštenim životom svetice.

Popularnost imena Ana se vezuje upravo za verovanje da će sve devojčice sa ovim imenom biti lepe, pametne, "neukaljane grehovima", časne i poštene osobe, pa je dato ime stoga najpopularnije u svim velikim Slovenskim zemljama (Makedonija; Grčka; Srbija; Hrvatska; Rusija; Bosna i Hercegovina; Crna Gora; Bugarska; Rumunija; Gruzija), ali se isto tako često sreće i u Italiji; Španiji; Kataloniji; Portugalu, kao i u Kanadi, SAD-u i u Čileu; Meksiku; Brazilu; Norveškoj i u brojnim drugim zemljama širom sveta.

Imena izvedena od imena Ana

Od vlastitog imena Ana izveden je čitav niz drugih ženskih imena, a među njima su najpoznatija – Ena; Eta; Anja; Angelina; Anđela; Anđelina; Anka; Anica; Aneta; Hana; Helena; Anita; Anastasija; Anabela; Anastazija; Ankica; Anita; Aneta; Angelika; Anđelika i mnoga druga imena;

(Yumama)