Trudnoća je puna izazova, a većina budućih majki se brine o tome da joj porođaj ne krene iznenada i puno ranije. Baš zbog toga je važno da znate da je 24. nedelja prava prekretnica u trudnoći i da od te nedelje beba iako se rodi ranije, ima velike šanse da preživi uz intenzivnu lekarsku pomoć. Nažalost, bebe rođene pre 24. nedelje u većini slučajeva nisu dovoljno zrele da bi preživele.

Koliko je beba razvijena u 24. nedelji trudnoće?

Ako ste trudni 24. nedelje, vi ste u 6. mesecu trudnoće. Još samo tri meseca je ostalo do kraja. Veličina bebe se sada može meriti sa veličinom klipa kukuruza, ona je duga oko 30 cm i teška oko 600 grama.

Lice bebe je formirano

Da imate kameru u stomaku, sada biste mogli već da vidite kako će beba izgledati kada se rodi. To prelepo, još uvek sićušno lice, gotovo kompletno je formirano, sa trepavicama, obrvama i kosom. Ona deluje mršavo jer joj se nije još formiralo salo ispod kože. Zbog toga je njena koža providna i kroz nju se jasno mogu videti svi organi, kosti i krvni sudovi. Na sreću, taj proziran izgled neće dugo trajati.

Trudnoća, ultrazvuk
Shutterstock Trudnica gleda sliku sa ultrazvuka

Bela kosa

Koju boju kose će vaša beba imati još uvek se ne zna. Trenutno su sve njene dlake na telu bele, pošto još nema pigmenta.

Sluh bebe

Beba može da čuje sve vrste zvukova, počev od vazduha koji izdišete iz pluća, krčanja vaših creva i zvukova koje proizvodi želudac, pa sve do vašeg glasa i glasa vašeg partnera. Zbog toga će vaša beba već po rođenju biti sposobna da razlikuje glas mame i tate.

Koje promene na telu kod trudnice se događaju u 24. nedelji trudnoće?

Pupak se menja

Skoro svakoj budućoj mami trudnički pupak iskoči dok nabujala materica gura sve što joj se nađe na putu. Pupak koji inače izgleda malo, u ovom periodu može da se rastegne. Naravno, posle trudnoće će se sve vratiti u normalu.

Trudnoća, otok
Shutterstock Otok u trudnoći i promene na pupku

Sindrom kapilarnog tunela u trudnoći

Oko 60 posto trudnica iskusi problem sa karpalnim tunelom u trudnoći. Sindrom karpalnog tunela se ne smatra ozbiljnim zdravstvenim stanjem tokom trudnoće, ali ipak može da ometa svakodnevno funkcionisanje i da bude bolan.

Nastaje usled zadržavanja tečnosti tokom trudnoće i pritiska na medijalni nerv u šaci. Ukoliko ste prvi put trudni i stariji od 30 godina veća je verovatnoća da ćete imati ovaj sindrom, a ukoliko se pojavi jednom, velike su šanse da ćete ga imati i u narednoj trudnoći.

Simptomi mogu da budu: utrnulost, mravinjanje, bol, otok, otežano držanje i smanjena spretnost prstiju. Simptomi se obično pogoršavaju tokom noći ili rano ujutru, a u nekim slučajevima mogu se osetiti osim na prstima i šaci u predelu zgloba, podlaktice i ramena.

Sindrom karpalnog tunela obično prolazi sam od sebe nakon porođaja, jer se tada zadržavanje tečnosti smanjuje. Ukoliko se to pak ne dogodi, obavezno kontaktirajte fizioterapeuta koji će vas dalje posavetovati o prevenciji i načinu lečenja.

Crveni dlanovi koji svrbe

Trudnoća donosi razne čudne simptome, a jedan od njih su i crveni dlanovi koji svrbe. To crvenilo se može proširiti i na tabane, ali je manja verovatnoća da ćete to da primetite jer je vam je sada teško da napravite pokret koji omogućava da sagledate svoja stopala.

Iako je ovo relativno normalan simptom, ipak ga spomenite lekaru. Postoji šansa da bi to moglo ukazati na retku komplikaciju koja se zove holestaza u trudnoći, iako je češće u trećem trimestru.

Nekim ženama kod ovih simptoma pomaže da potope ruke i stopala u hladnu vodu, ili da nose hladne obloge nekoliko minuta svakodnevno.

(Yumama)