Svi mi u svom životu imamo bar jednu Jelenu. Možda malo starije generacije imale su unverzalnu šalu da u školi nema razreda bez jedne Jelene. Ovo žensko ime je srpski oblik grčke Helene, koji najverovatnije dolazi od grčkog "heliosa" (ήλιος ) što znači "sunce", odnosno preciznije "sunčeva svetlost ili svetlosni zrak". U skladu sa tim, ime Jelena podrazumeva ženska bića koja sijaju od lepote ili su otelotvorenje ženske lepote.

Kao najpopularnije srpsko ime narod ga veže istorijski gledano za caricu Jelenu koja je važila za jako lepu i mudru ženu cara Dušana koji je uvažavao njene političke ideje.

Međutim, ovo prelepo ime je prvenstveno poznato iz Homerovog epa "Ilijada", u kome je Helena, kćerka vrhovnog boga Zevsa i Lede, a supruga spartanskog kralja Menelaja, bila navodno najlepša žena na svetu. Ona se zaljubila u trojanskog princa Parisa i zajedno su pobegli u Troju, a njeno bekstvo pokreće dug i krvavi rat između Grka i Trojanaca. Ona je postala simbol žene zbog koje je vođen rat.

Srpski nobelovac Ivo Andrić napisao je čuvenu zbirku pripovedaka koja nosi naziv "Jelena, žena koje nema", a ovom ženskom imenu posvećeni su i najlepši stihovi narodne, ali i zabavne muzike.

Dete, cveće, alergija, devojčica
Shutterstock Devojčica sa sezonskom alergijom

Jednoj Jeleni Vranjanki bez koje mu je "pusto sve" pevao je Staniša Stošić. Stara narodna pesma "Oj Jelena, kćeri moja jedna" samo potvrđuje popularnost ovog imena i u narodu, a čuveni Toma Zdravković joj je posvetio stihove: "A mene proganja jedna čudna žena, jedna Jelena koje više nema..."

Svi ti stihovi potvrđuju da su mnoge žene koje su nosile i nose ovo ime opravdavale njegovo značenje svojom lepotom.

(Yumama)