Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

SRPSKO TRADICIONALNO IME KOJE NE IZLAZI IZ MODE: Ako se odlučite da ga date svom dečaku, razmislite dva puta zbog ovoga

Autor Radmila Ilić

Muško ime za koje se vezuju mnoga verovanja.

 beba sa pelenom.jpg Izvor: Shutterstock

Staro srpsko i tradicionalno ime koje se može čuti u svim generacijama i dalje ne izlazi iz mode. U pitanju je ima Nemanja, ali za njega u Srbiji postoji jedno verovanje koje natera roditelje da dva puta razmisle pre nego što ga izaberu za svoju bebu.

Naravno, reč je o klasičnim bapskim pričama, ali neki ljudi veruju da muškoj deci ne treba davati ime Nemanja je je ono 'izvedeno' od reči nemati, pa će sva ona deca koja imaju to ime 'živeti u nemaštini', 'biti duhovno siromašna', 'imati slabu pamet' ili 'nemati prijatelje i drugove i biti uvek nesrećan'.

Možda će vas zanimati

U srpskom jeziku, Nemanja je i lično prezime, a prvi nosilac istog bio je rodonačelnik dinastije Nemanjića, poznati srpski kralj Stefan Nemanja (smatra se da se tada "ime" Nemanja i prvi put pojavilo, u XII veku, te da su ga dobijali samo vladari i gospoda, i da "običan narod" nije smeo da svojim potomcima daje ime Nemanja).

Poreklo imena Nemanja

Pretpostavlja se da ime Nemanju potiče od slovenske reči "maniti" (u značenju "mamiti" tj privlačiti; prisvajati; primamljivati; ili uzimati; imati), a koja ispred sebe ima negaciju, te posledično ima sasvim suprotna značenja od već navedenih.

Takođe, neki etimolozi veruju, da je ime Nemanja, proisteklo iz složenice tj glagola "nemati" (od "ne" + "imati"; "neimati"), i da označava nemaštinu; siromaštvo; bedu; beznađe; jad; besparicu.

Jedna od teorija, koja je takođe staro-slovenska, jeste i ona o poreklu imena Nemanja od reči "neman" (u značenju ala; aždaja; čudovište), a koja se davala deci sa ciljem njihove zaštite od zla.

Hipoteza o grčkom poreklu imena Nemanja, malo je verovatna, i navodi da je ime poreklom od reči koje u prevodu znače – mogućnost; moguće; verovatno; dobro ili potencijalno ostvarivo.

Druga grčka teorija, poreklo imena Nemanja, pripisuje "izvedenici" od imena grčkog boga osvete i osude "Nemesysa", a koji se svetio za sve one ljude koji su nepravedno optuženi ili osuđeni.

Značenje imena Nemanja

Stari slovenski narodi, ime Nemanja su davali muškoj deci, sa ciljem da ono od njih "odbije zle duhove i nečiste sile", pa je u tom smislu negativno značenje imena imalo opravdanje, i prevodilo se kao "onaj koji je odvratan"; "onaj koji je odbojan i ružan"; "osoba koja je sasvim opasna, ili nepodnošljiva i neprivlačna"; "neman"; "onaj o kome se ne sme ni misliti"; "onaj koji nekom zlom biću, donosi nevolju i nesreću"; "onaj koji donosi bolest; smrt ili siromaštvo"; "onaj koji je nemilosrdan"; "aždaja"; "neman"; "ala"; "zao i grub".

Mnogo je verovatnije da je tačna hipoteza o poreklu imena od glagola "nemati", pa je preneseno značenje imena Nemanja – "onaj koji je siromašan"; "onaj koji nema poseda"; "ubog"; "bedan i jadan čovek"; "onaj koji nema pameti"; "osoba koja nema sreće"; "onaj koji nema ništa".

(Yumama)

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica